28 mars 2018

Fantastiska och mirakulösa Javascript


två kvinnor vid en dator
Tjejer Kodar

by Freja Busby

Första veckan med Javascript har nått sitt slut. Funktioner, variabler, arrays, loopar och vad är egentligen ett objekt? Frågorna har varit många och stämningen har stundvis varit låg. Jag förstår, att om man aldrig har sett Javascript innan så är detta överväldigande. Under våra individuella uppgifter har det varit hög koncentration, stundvis bryts tystnaden av ett argt “Nej!” eller ett uppgivet “Va? Varför hände detta?”  Lyckan är dock total när man får något att fungera, då hörs det glädjerop och lättnande suckar. Våra lärare påminner oss minst en gång om dagen om att Javascript har en brant inlärningskurva, men bitarna kommer falla på plats och ni kommer tycka att det är logiskt. Och plötsligt gör bitarna det, det lovar jag!

Karin & Erika är glada över att deras Javascript fungerar som den ska!

När jag sökte till Technigo hade jag redan bra kunskap inom HTML och CSS, även en grundförståelse för Javascript. Jag har haft svårt att på egen hand lära mig tankesättet med Javascript dock, vilka delar ska ligga vart, vilka funktioner ska köras när. Men i slutet på denna vecka så fick jag en “aha-upplevelse”, jag börjar greppa detta. När man får någon typ av förståelse, varesig det handlar om vad en variabel är eller när man använder en array, så är det ren och skär lycka man känner! Det där som jag för några månader, veckor eller dagar sedan inte kunde greppa alls, börjar jag nu förstå. Och då känner man sig så himla grym!

Men vad är egentligen Javascript? 
Javscript är ett objektorienterat skriptspråk som körs direkt i webbläsaren. Med Javascript kan man bygga mer eller mindre komplexa funktioner som modifierar hemsidan eller applikationer när en användare interagerar med den.

En av de individuella uppgifterna denna vecka var att bygga en pizzabot. Den skulle enbart erbjuda tre olika sorters pizzor. Den skulle även räkna ut det sammanlagda priset (80kr styck) och hur lång tid pizzorna skulle ta att tillaga.  Se mitt resultat nedan. 

Sharing is caring! Något som är extremt viktigt när man lär sig något nytt tillsammans med andra är att dela med sig av sin kunskap. Detta är väldigt betydelsefullt inom webbutveckling. Utvecklingen går fort och det kommer hela tiden nya saker att lära sig. I klassen är vi väldigt duktiga på detta. Vi hjälper varandra att utvecklas och nå våra mål, tillsammans. Vi har ett öppet klimat där vi vågar fråga varandra och på det sättet utvecklas och lära oss snabbare.

Tycker du Javascript verkar intressant?
Här kommer några lästips:
W3Schools – Javascript
MDN – Inroduktion till Javascript

Nästa vecka jobbar vi vidare med Javascript. Boot campet har verkligen börjat på riktigt, nu kör vi!

Tjejer Kodar är ett initiativ organiserat av Technigo AB.
Org. nr 559051-8030, Asogatan 122, 116 24 Stockholm


© Tjejer Kodar