16 april 2018

Vi är halvvägs!


Tjejer Kodar

by Freja Busby

Det känns otroligt, sex veckor, av tolv, har nu passerat. Det känns som flera månader, samtidigt som det känns som några få dagar. Jag har spenderat (i princip) varje dag sedan i början på mars med att lära mig kod. Nu, när halva tiden har gått har jag smått panik.  Är vi klara och redo för en ny utmaning om bara sex veckor? Ska vi stå på egna ben och göra detta på daglig basis? 

Jag har tänkt tillbaka på dessa veckor och på vad vi har hunnit gå igenom, vad vi har åstadkommit och vad vi har lärt oss. Femton individuella projekt och tre teamprojekt med fokus på HTML, CSS, vanilla Javascript och React. Jag har läst, jag har googlat, jag har lyssnat, jag har förklarat och jag är lärt mig! Jag har lärt mig så otroligt mycket på denna korta period.   Jag trodde knappt det var möjligt innan denna kurs. Det har dock kostat en del blod, svett och tårar för att komma så långt som vi gjort. Man får inte kunskapen gratis. 

Ett effektiv sätt att utvecklas på, som visat sig vara ett perfekt verktyg för mig, är att berätta och förklara för andra. Eller om andra inte finns i närheten, förklara för sig själv! Man måste förstå sin kod in i minsta detalj för att kunna förklara för någon annan så hen förstår. Vilket innebär att du själv måste förstå vad och varför du skrivit din kod på det sättet som du gjort. För tro mig, det finns hundratals olika sätt att skriva kod, som genererar i princip samma resultat. 

För att bearbeta de veckor som gått har vi denna vecka fått påbörja våra portfolios. Det som framöver ska bli fönstret till vår kunskap. För er som inte vet vad en portfolio är så är det (oftast) en hemsida där man visar upp projekt som man gjort via utbildning, jobb eller på sin fritid. Att gå igenom uppgifterna igen och sammanställa dem har hjälpt mig att på något vis bunta ihop allt och samtidigt sortera upp all kunskap, som en typ av repetition. Perfekt timing, såhär halvvägs in i kursen. 

Varje dag är jag lika taggad på ny kunskap, nya utmaningar och nya problem som ska lösas. Och nej, jag ljuger faktiskt inte nu. Kan jag ha hittat mitt drömyrke!? 

Psst.. är du sugen på att ansöka till nästa Boot Camp? 
Ansökan öppnar nästa torsdag, den 19 April.
Läs mer här!

Tjejer Kodar är ett initiativ organiserat av Technigo AB.
Org. nr 559051-8030, Asogatan 122, 116 24 Stockholm


© Tjejer Kodar