4 juni 2018

Tack för mig


Bild på massa personer från avslutning med klass
Tjejer Kodar

by Freja Busby

Nu har Boot Campet kommit till sitt slut. Med vemod måste jag säga hej då till alla fina klasskamrater, två riktigt duktiga lärare och självklart de tre personerna som får hela Technigo att flyta, Hanna, Sandra och Siri.

Nu ska jag försöka smälta all kunskap som regnat över mig under 12 veckors tid. Jag ska också försöka ta några dagar ledigt från kodandet. Jag tror dock att jag hittas djupt nedsjunken i ett javascript error om bara några timmar.. Det finns så mycket som jag vill lära mig mer om, som jag vill testa, som jag vill skapa!

Jag tänkte ge några allmänna tips till er som vill lära er programmering eller till och med ska gå detta Boot camp i höst:

 1. Våga!
  Vill du lära dig? Kör på! Du har ingenting att förlora. Programmering är för alla kön, etniciteter och personlighetstyper. Glöm den stereotypiska programmeraren som sitter i mörkret i en källare med en jolt cola. Vi ser alla olika ut, har olika egenskaper och olika erfarenheter.
 2. Ta pauser!
  Pauser är underskattat. När man fastnar i ett problem vill man gärna inte släppa det innan det är löst. Men ta några minuter och gör något annat, koden blir tydligare då och oftast löser man problemet efter en paus.
 3. Ta hjälp av, och hjälp, andra!
  Man lär sig så otroligt mycket av att hjälpa andra och förklara kod. Att hjälpa varandra gör att man utvecklas så mycket snabbare. Och våga fråga, det är oftast andra som vill fråga exakt samma sak som du, men inte vågar.
 4. Har du ingen att fråga? Prata högt!
  Att prata med sig själv om sitt problem är förvånansvärt effektivt. Det är som att man förklarar för sig själv och genom det förstår koden, på något magiskt vis.
 5. Ta dig tid att göra andra saker som du gillar!
  När man kodar har man ofta ett väldigt hög fokus och man fastnar lätt, plötsligt har flera timmar flugit förbi. Ta dig tid till att träna, umgås med vänner eller bara att chilla på soffan. Utan återhämtning kan man inte ge 100%
 6. GE INTE UPP!
  Du kommer klara det! I perioder känns det som att inget går som du vill, men jag lovar, av alla fel man gör, lär man sig massor.

Som avslut vill jag gärna visa upp mitt slutprojekt som jag har byggt.
Det är en hemsida där du kan hitta Second hand butiker i Stockholm. Jag vill med detta göra det enklare och roligare att shoppa begagnade kläder och saker. Tanken är att sidan i framtiden ska vara användarbaserad, så användare ska kunna lägga till nya butiker, kommentera och ge betyg på butikerna. I detta skede ser den ut såhär:

Tack för den här tiden! Jag hoppas att ni har fått en tydlig bild för hur det är att gå på Technigos Boot Camp. Vi ses kanske igen, någon gång i framtiden!
Ni får mer än gärna höra av er om ni har frågor angående kursen eller allmänt. Ni når mig via linkedin eller instagram 

Och juste, kika gärna på min portfolio, där finns en del av de projekten som jag/vi byggt under kursen: frejabusby.se

Hej då!

Tjejer Kodar är ett initiativ organiserat av Technigo AB.
Org. nr 559051-8030, Asogatan 122, 116 24 Stockholm


© Tjejer Kodar