30 januari 2022

Techtrender 2022


Tjejer Kodar

by tjejerkodar

Vi har dammsugit nätets nyhetskällor och spanat in de stora bolagen i jakt på de största techtrenderna för 2022. Här kommer fyra trender vi tror du kommer behöva hålla ett extra öga på under året!

 

Metaverse
Kanske har du hört om Metaverse de senaste månaderna? Ett buzzword som härjat fritt;  särskilt efter att Facebook bytte namn till Meta. Men vad betyder egentligen Metaverse? Enkelt förklarat är det en digital värld du kan koppla upp dig till och träffa andra i, utan att fysiskt befinna dig på samma ställe. Exakt hur man kopplar upp sig är det ingen som verkar veta, men det talas mycket om VR (Virtual Reality) och AR (Augmented Reality) i dessa sammanhang. Företag som Facebook hoppas på att Metaverse kommer bli en plats där vi till exempel kan shoppa, studera eller jobba tillsammans.

 

Web 3.0
När webben föddes och mest innehöll statiska hemsidor skapade av företag för oss privatpersoner att konsumera under 90-talet, refererar vi tiden till web 1.0. När webben under 2000-talet fylldes av sociala plattformar som alla nu kunde vara delaktiga i och skapa innehåll, så som Facebook, Instagram och bloggar – då talar vi om web 2.0.  Nästa steg i utvecklingen är web 3.0 och sägs handla om större användning av AI (artificiell intelligens), 3D och blockchain-tekniker så som kryptovalutor och NFT’s (Non-fungible token).

 

.. men vad är NFT då?
NFT står för Non-fungible token, lite krasst översatt på svenska “icke fungibel pollett”. Det hjälper ju föga om man aldrig har hört ordet fungibel innan. Tänk såhär: Fungibel är något som är direkt utbytbart mot något annat, t.ex. pengar. En guldtia är lika mycket värd som en annan guldtia. Något icke fungibelt är således något unikt. Tänk dig digital konst som säljs på en marknad, precis som samlarobjekt. Men vad är det som gör dem så unika kanske du tänker? Kan inte vem som helst kopiera verken om de är digitala?

Nja, objektet packas nämligen in i ett litet paket med unika koder säregna för just det paketet, något som gör att det finns endast en, tydlig ägare. Objekten kan vara allt ifrån illustrationer, foton, tweets, album – listan fortsätter – och kan gå för galna siffror. Rekordet tog verket “Everydays: The first 5000 days” av artisten Beeples (Mike Winkelmann) som gick för 69,3 miljoner dollar (!). Verket är ett kollage av 5000 bilder – en bild för varje dag under 5000 dagar 2007-2021.

 

Beeple EVERYDAYS: THE FIRST 5000 DAYS Coin Rivet

Beeple EVERYDAYS: THE FIRST 5000 DAYS

 

Bubblare: Vikbara skärmar
Något som puttrat på ett tag, men som mognat allt mer: de vikbara skärmarna som troligtvis är här för att stanna. Vi pratar inte bara om vikbara telefonskärmar, utan även datorer, läsplattor och monitors. Det blir med andra ord en allt större utmaning att utveckla och skapa gränssnitt för webb- och apputvecklare framöver.

 

Vad tror du om techtrender för 2022, vilken skulle du vilja ha med på listan? Hör av dig till oss på Instagram!

Tjejer Kodar är ett initiativ organiserat av Technigo AB.
Org. nr 559051-8030, Asogatan 122, 116 24 Stockholm


© Tjejer Kodar