20 april 2018

Vad är egentligen React?


Tjejer Kodar

by Freja Busby

Ofta när man läser, pratar eller hör om Javascript nämns också frameworks och Javascript bibliotek. Det finns oändligt många och det är lite av en djungel. React som är skapat av Facebook är ett av dem. Det används idag bland annat av Instagram, Uber, Airbnb och självklart Facebook själva. React ökar i popularitet för varje dag som går och det känns som att alla pratar om det!

Men vad är egentligen React? 
React är ett effektivt och flexibelt Javascript bibliotek som används för att bygga användargränsnitt. Enkelt förklarat är ett Javascript bibliotek ett typ av bibliotek som har färdiga funktioner man använder sig utav när man skriver Javascript. Ett bibliotek gör det alltså enklare att skriva komplex kod. Ett annat populärt bibliotek är Jquery och populära frameworks är Vue.js och Angular.

Det är dock en delad åsikt om React är ett framework eller ett Javascript bibliotek. Många säger att det flyter någonstans mittemellan och har suddat ut gränsen mellan ett bibliotek och ett framework. Jag har utgått ifrån vad som står på reactjs.org, där de definierar React som ett bibliotek.  

Så, som nybörjare borde jag lära mig React?
En fundering som lätt uppstår om man är nybörjare är om man ska använda sig av ett framework, Javascript bibliotek eller lära sig vanilla Javascript (som det kallas när man enbart använder ren Javascript) först. Detta var en fråga jag funderade mycket på när jag på egen hand försökte lära mig Javascript. Efter att ha frågar runt och läst artiklar är min slutsats: lär dig gärna grunderna i Javascript först och implementera sedan ett framework eller bibliotek till din kunskapsbank. Anledningen är enkel, kan du grunderna i Javascript kommer du troligtvis ha lättare att förstå och använda olika frameworks och bibliotek, för du förstår grundkonceptet. Även på react.org förespråkas det att först lär sig grunderna i Javascript, innan man ger sig på att använda React. Vissa tycker dock att man kan köra direkt på ett framework, för då kan man troligtvis ge sig på komplex kod snabbare. 

På Boot Campet ingår två sprintar med fullt fokus på React. Vi är nu halvvägs in i den andra sprinten av dessa två. Det är superkul och utmanande, på ett (oftast) roligt vis.  Hittills har vi bland annat gjort en klocka, som man kan pausa och starta igen, en momskalkylator och en radio som hämtar in kanaler från SR:s API.

Här nedan ser ni min klocka som jag skapat:

Vill du veta mer?
Här kommer några lästips:
Lär dig React
Vad är skillnaden mellan ett Javascript bibliotek och ett Framework?
Varför har React blivit så populärt?

Tjejer Kodar är ett initiativ organiserat av Technigo AB.
Org. nr 559051-8030, Asogatan 122, 116 24 Stockholm


© Tjejer Kodar