6 maj 2018

Vad är Node.js


bild på kodsnutt från en skärm
Tjejer Kodar

by Freja Busby

Hittills på Boot campet har det varit fokus på Frontend utveckling, denna vecka har vi tagit det första steget över till server-sidan, med hjälp av Node.js.

Vad är Node.js?
Node.js är en open source-plattform där man kör Javascript på servernivå. Node.js använder Chrome V8 Javascript-motor som översätter Javascript till så kallad maskinkod/machine code, så din server kan köras. Paypal, Uber, Linkedin och Netflix är några exempel på företag som använder Node.js.

Vad kan man göra med Node.js?
Med hjälp av Node.js kan man med Javascript, bygga komplicerade applikationer som dynamiskt anpassar data beroende på ex. användaren.
Det kan vara allt från: logins, specifikt innehåll för specifika användare och olika typer av spel   till: lagring av kreditkort och chattfunktioner – listan kan göras otroligt lång! 
För att bygga funktioner som de ovan, räcker oftast inte vanilla Javascript eller React (som jag tidigare skrivit om här på bloggen), utan man behöver en server. På servern kan man lagra data som man sedan kan använda i sitt program eller applikation.

Varför ska man använda Node.js?
Node.js har många fördelar, både för användaren och för dig som utvecklare. Här följer några exempel:

  • Inlärningskurvan är lägre än att lära sig ett helt nytt programmeringsspråk.
  • Man kan bygga en snabbare applikation, med mindre kod, på kortare tid än med andra språk.
  • Med Node.js får vi en ren och mer konsekvent kod eftersom allt är skrivet i samma språk, Javascript!
  • Man vinner prestanda genom så kallat “non-blocking IO” och “Event loop”, väldigt enkelt förklarat så innebär detta att data hämtas från server, under tiden som data hämtas fortsätter applikationen att köra nästa instruktion. Den stannar alltså aldrig upp för att vänta på data (som i många andra programmeringsspråk för server-sidan) – applikationen blir i och med detta mycket snabbare. 

Npm – Nodes ”pakethanteringsystem” 
En viktigt del när man jobbar med Node.js är npm (Node Package Manager). Npm innehåller paket med färdig kod som man kan återanvända i sitt projekt – så kallade packages. Detta underlättar då du snabbare kan lösa problem, genom att någon annan redan har en lösning som de laddat upp som ett package.  Du kan då ladda ner paketet, implementera och anpassa det efter din applikation. Det finns hundratusentals paket och det kommer dagligen upp nya.

Vill du veta mer?
Här kommer några lästips:
Få en förståelse för hur Chrome V8 fungerar
Introduktion till server-sidan
Kom igång med Node.js
Mer om npm

Nu är det bara tre veckor kvar innan vi är “färdiga” Frontend utvecklare.  Jag är så peppad med samtidigt känner jag redan lite separationsångest. Jag kommer sakna detta underbara gäng så mycket!

Tjejer Kodar är ett initiativ organiserat av Technigo AB.
Org. nr 559051-8030, Asogatan 122, 116 24 Stockholm


© Tjejer Kodar