19 april 2024

Women In Tech konferensen 2024: Branschinsikter och mingelknep


Tjejer Kodar

by Tjejer Kodar

En dag fylld med så mycket härlig energi och inspiration! Ledorden för årets konferens var “Connect, Create, Innovate – Crafting Tech with Human Essence” och det levdes minst sagt upp till. Vi var där för att nätverka och lyssna på dagens föreläsningar samt delta i workshops. Vi fick bland annat riktigt värdefulla tips för att bli en fantastisk minglare med Shaena Harrison Helin. Vi delar med oss av hennes tips, och andra lärdomar från dagen så läs vidare!

Under första passet fick vi höra Anna Lundqvist, UX Designer & AI Ethics Strategist, prata utifrån personliga erfarenheter om hur viktigt det är med empati och medmänsklighet i allt vi gör och inte minst inom tech. Sarah Freiesleben, Emergence & Human Centred Technology Lead, berättade att tech-världen ofta refererar automatisering som lösningen på den mänskliga “röran”. Denna “röra” är en viktig del av vår mänsklighet och innebär att vi lär oss och växer genom vår omgivning. Att förstå var vi bör optimera för effektivitet och variation är värdefull samt avgörande för att utveckla teknik på ett meningsfullt sätt. Dr. Gissel Velarde som är författare och professor inom artificiell intelligens sedan 20 år tillbaka delade sina insikter om varför AI är så relevant i den konstgjorda eran. Hon delade också med sig av tips för både institutioner och individer som kan förbättra mångfalden inom teknologi, vilket är avgörande för att gynna alla.

När första passet var klart spanade vi runt och minglade bland alla företag och partners till Women In Tech. Det var mycket glädje och engagemang bland utställarna som hade kreativa aktiviteter samt bjöd på snacks och giveaways. Vi sprang på en del partners till Tjejer Kodar, jättekul!

Vid andra passet öppnade Unn Swanström, Principal User Experience Designer, med sin historia och personliga resa inom tech och sina erfarenheter som moderator för Women in Tech-konferensen. Hon gav inblick i sina framgångar och utmaningar, och hur de har format hennes syn på teknik och kreativitet.

Efter lunchen bjöd Shaena Harrison Helin, Professional Wing Woman & CEO på en riktigt grym workshop, “Becoming Wing People”. Det var en interaktiv workshop i form av praktiska aktiviteter och diskussioner för att lära oss kunskaper som stärker självförtroendet, skapar kontakter och hjälper branschkollegor att nå nya höjder. Vi fick bland annat para ihop oss två och två för att öva på hur man kan föra samtalet framåt. Det är absolut en övning vi MÅSTE testa att göra på ett Tjejer Kodar event någon gång! 

Inför sista passet tog vi en välbehövlig paus för att samla kraft, reflektera och passa på att publicera innehåll på Insta. Avslutningen var oerhört upplyftande, tankeväckande och berörande. Vi lyssnade på Paulina Modlitba, AI expert, och pratade om vikten av att berätta olika historier om AI som inte bara är antingen överväldigande positiva eller dystopiska. Hon uppmanar till en bredare representation i framtidens AI-narrativ för att göra tekniken mer mänsklig och inkluderande. Linda U Johansson, Metaverse Center, förklarade “Spatial Computing” och hur det kommer att förändra vår framtid genom att ge internet en “kropp” och förbättra vår upplevelse av data. Tove Ågren är en svensk kvinnlig ingenjör på NASA som diskuterar utmaningarna med att flyga helikopter på Mars. Hon delar sina erfarenheter som NASA-ingenjör och uppmanar att inte sluta drömma om en karriär inom tech. Binette Seck, Obama leader and founder of Changers Tech, talade om värdebaserat lärande och hur det kan användas för att främja social påverkan och innovation. Målet är att skapa en framtid där alla röster hörs och värderas.

Aisha Fukushima, internationell talare och artist, som kickade igång dagen med andningsövningar, knöt ihop säcken med andningsövningar samt vacker sång och uppträdande! Därefter rundade vi av med ett glas vin till DJ och en sista mingel runda. 💃

Läs mer om Women In Tech konferensen 2024 här.


Tjejer Kodar är ett initiativ organiserat av Technigo AB.
Org. nr 559051-8030, Asogatan 122, 116 24 Stockholm


© Tjejer Kodar