15 december 2019

Intervju med Agnes Åman på KRY


Tjejer Kodar

by tjejerkodar

 

Hej Agnes, berätta lite om dig själv!

Jag är en glad och pratsam tjej på 26 år från Stockholm. Jag är kanske inte så typisk för bilden de flesta har av en programmerare. Jag hade inte sett en rad kod i mitt liv innan jag började plugga Datateknik på KTH för 6 år sen. Men sen dess har jag verkligen fastnat för att koda och jag tycker att det är hur kul och givande som helst. Jag skulle dock inte säga att programmering är ett intresse vid sidan av jobbet, trots att jag älskar mitt jobb. Efter jobbet ägnar jag mig hellre åt sociala aktiviteter som att hänga på caféer, barer och klubbar med mina vänner och min sambo. Jag gillar också kultur i alla dess former, framför allt musik och film. En perfekt ledig dag för mig är en dag ute på stan med min kille, kanske en fika med några vänner, bio eller en spelning på kvällen.

Vad gör du på Kry?

Jag jobbar som full stack-utvecklare i ett team som heter Health Profile och är ganska litet team som bygger den så kallade hälsoprofilen i KRY’s app. Vårt mål är att bygga en produkt i produkten som användare kan ha nytta av även när de inte är sjuka. Det innebär både att vi bygger en plattform där användaren själv kan fylla i hälsoinformation som sen delas med läkaren, men också funktionalitet som delar den data vi har med patienten, t.ex. journaler. Det innebär att jag gör allt från att koda appar till mer komplex backendkod eftersom mitt team äger hela Health Profile-produkten från början till slut. Vi är tre utvecklare i mitt team och vi alla skriver alla olika typer av kod. Jag tycker att det är ett riktigt roligt sätt att jobba på i och med att det gör att jobbet blir otroligt varierande och att jag som utvecklare hela tiden lär mig nya saker.

Hur ser en normal dag på jobbet ut?

Jag kommer in kring 9 på morgonen brygger en liten kanna te (jag lever för te) i mitt lilla kinesiska te-set. Det första jag gör är oftast att gå igenom Slack, som vi använder för att kommunicera på företaget, och läsa ikapp det som skrivits under gårdagen och morgonen. Sen brukar jag titta i vårt Jira-bräde där vi trackar allt som vi gör och ska göra i teamet. Ofta har jag någon task som jag påbörjat dagen innan och inte blivit klar med, i så fall plockar jag upp den och fortsätter där jag slutade. Annars kanske det är dags att plocka någon ny ticket från Jira-brädet, vi gör alltid en prioritering på måndagen så det är oftast ganska lätt att välja nästa sak att ta sig an.

Det kan också vara så att någon annan utvecklare i mitt team har blivit klar med en ticket dagen innan och har bett om en code review. I så fall så tar jag mig tid att i lugn och ro läsa igenom koden som min kollega har skrivit. Kanske har vi lite muntlig diskussion om det skulle vara något som jag inte förstår eller håller med om. Om det bara är mindre kommentarer om kodstruktur eller ett slarvfel så brukar jag bara lägga in en liten kommentar. Vi låter alltid minst en kollega gå igenom koden så att den kan bearbetas tills båda är överens om att den är klar.

Klockan 10:15 har vi stand-up då hela teamet samlas och ställer sig upp i en liten ring. Då är optimalt sett hela teamet med, inklusive både produktägare och designers. Man går sedan laget runt och sammanfattar vad man gjort dagen innan och vad man planerar att göra idag. Det här brukar vara ett perfekt tillfälle att ta upp svårigheter som dykt upp som kanske behöver diskuteras vidare och också ett bra tillfälle att revidera prioriteringarna om det skulle vara så att något oväntat dykt upp.

Resten av dagen fortsätter oftast på samma sätt som morgonen, jag jobbar på med någon ticket eller reviewar någon annans kod eller får själv en review. Många dagar har jag också något möte, antingen inom teamet där vi diskuterar någon av de kommande features vi ska bygga eller något större möte där fler team ingår och vi diskuterar mer bred teknisk planering.

När kom du på att du ville jobba med programmering?

Jag hade egentligen aldrig tänkt tanken att jag skulle jobba med programmering. Jag gillade dock matte och teknik så jag var rätt inställd på KTH när jag gick ut gymnasiet. Första året efter gymnasiet tog jag ett pausår och åkte och pluggade i Vancouver. Där pluggade jag egentligen mest lite blandade strökurser men råkade halka in på en kurs i logik, egentligen för att jag var intresserad av filosofi. Jag hade ingen aning om vad logik var i praktiken men fastnade verkligen för kursen och lärde där känna några Computer Science-studenter. När de berättade att programmering och logik låg varandra väldigt nära blev jag nyfiken. När jag sen åkte och hälsade på en släkting som jobbade på Google i San Fransisco och fick höra vad han jobbade med så blev jag ännu mer lockad. Jag hade egentligen sökt en annan utbildning på KTH men så fort jag kom hem från resan till San Fransisco så ändrade jag min ansökan till Datateknik utan att egentligen veta vad jag gav mig in på. Men det var definitivt ett av de bästa besluten jag någonsin tagit.

Vad vill du göra härnäst?

Framför allt är mitt mål just nu att bara lära mig så mycket jag bara kan om programmering och all teknik runt omkring det. Just nu är jag aningen mer fokuserad på backend men jag lär mig också gärna mer om mobil apputveckling.

TUSEN tack Agnes för intervjun

Tjejer Kodar är ett initiativ organiserat av Technigo AB.
Org. nr 559051-8030, Asogatan 122, 116 24 Stockholm


© Tjejer Kodar