7 maj 2024

5 tips till dig som vill börja programmera med Karolin


Tjejer Kodar

by Tjejer Kodar

Att börja programmera kan kännas som en djungel, då det finns så många olika språk som man kan välja, tutorials att titta på och projekt att väcka till liv. Det är lätt att bli överväldigad och istället för att börja så får man massa beslutsångest och det slutar med att man inte gör någonting överhuvudtaget. Vi har alla varit där, och det är viktigt att veta att du inte är ensam! Så här är några tips för dig som inte riktigt vet i vilken ände som du ska börja i. 

1. Välj ett språk och börja: Det viktigaste när man ska lära sig att börja programmera är ju att bestämma sig för ett språk som man vill programmera i, och du behöver inte oroa dig för ditt val! Jag skulle rekommendera att du lär dig ett språk som passar dina mål och intressen. Det går alltid att lära sig ett nytt språk om man vill börja arbeta med någonting annat, och du kommer alltid att kunna använda dig av de programmatiska grunderna som du har lärt dig. Personligen så rekommenderar jag JavaScript om du vill jobba med webben, men det är garanterat en vinklad åsikt då det är min personliga favorit. Det finns många andra alternativ att utforska beroende på vad du vill göra såsom Python, .NET, C#.

2. Lär dig grunderna: Basics, basics, basics! 
Det är lätt att vilja skynda sig in i ett ramverk som till exempel React om du börjar att koda, men min främsta rekommendation till dig är att fokusera på grunderna. Detta inkluderar även variabler, datatyper, villkorssatser (if-satser) och loopar. Dessa kommer du att stöta på under majoriteten av din karriär och i de flesta programmeringsspråken, och att känna sig trygg i dessa är verkligen en styrka.

3. Använd interaktiva resurser och tutorials: Det finns massor av interaktiva onlineresurser och tutorials som är utformade speciellt för nybörjare. Tjejer-kodar har en fantastisk nybörjarkurs för dig som vill lära dig webben! Använd dem för att få en praktisk introduktion till programmering och för att öva dina färdigheter i en trygg miljö.

4. Bygg egna projekt: Escape tutorial-hell! 
Efter att ha lärt dig grunderna (eller till och med innan du har lärt dig allt), försök att bygga små projekt för att tillämpa dina kunskaper. Det är lätt att känna sig trygg att sitta och kolla på tutorials, men när det kommer till det så har man faktiskt inte skrivit en enda rad kod på egen hand. Det är därför viktigt att du bygger egna små projekt, för att känna dig trygg i koden som du skriver. Det kan vara allt från enkla spel till webbsidor eller automatiserade uppgifter. Att bygga projekt ger dig praktisk erfarenhet och hjälper dig att förstå hur allt fungerar tillsammans. Se till att ladda upp dessa till ditt gitHub konto, både för din egen skull men även för att visa för andra att du aktivt håller på att lära dig.

5. Var tålmodig och håll dig motiverad: Att lära sig programmering kan vara utmanande ibland, så var tålmodig med dig själv och låt inte motgångar hindra dig från att fortsätta, alla stöter på motgångar när vi lär oss nya saker! Håll dig motiverad genom att sätta upp mål och fira dina framsteg längs vägen, både små och stora. Kom ihåg att det är en resa, och varje steg tar dig närmare att bli en bättre programmerare.

Publicerad tillsammans med Karolin Frennert, utvecklare på Svenska Spel och Tjejer Kodar-volontär 💜

Tjejer Kodar är ett initiativ organiserat av Technigo AB.
Org. nr 559051-8030, Asogatan 122, 116 24 Stockholm


© Tjejer Kodar