Idag finns ett stort behov av IT-kompetens inom i princip alla branscher på arbetsmarknaden. Tyvärr tror många att ett arbetsliv inom IT per definition är likställt med att vara programmerare. Sanningen är att det finns gott om jobbtillfällen inom branschen även för den som inte kan eller vill koda.
Japp, du läste rätt! IT står för informationsteknik och handlar i grunden om att arbeta med information, till exempel genom att samla in, bearbeta, strukturera, analysera, presentera och dela information. I praktiken innebär det att det finns en mängd olika yrken inom IT-området. Vanliga arbetsuppgifter är att utveckla och testa programvara, sköta drift, säkerhet och underhåll av datasystem. På senare tid när samhället digitaliseras och IT blivit en så naturlig del av organisationer och vårt vardagsliv, behövs även andra kompetenser inom exempelvis strategi, kravfångst, UX-design, utbildning samt organisation och ledarskap för att säkerställa att vi gör rätt saker och att slutanvändare och organisationer kan och vill använda IT-systemen och applikationerna som tas fram.
Nedan listas några vanligt förekommande yrkestitlar:
Som du ser finns en mängd olika områden och arbetsroller inom IT, flera av rollerna kan kanske verka likartade men varierar i omfattning och benämning mellan branscher.
Det kan vara svårt att navigera i IT-djungeln. Det finns många olika utbildningar och vägar att gå för en karriär inom IT, på den mer tekniska änden hittar vi utbildningar som exempelvis datavetenskap med större fokus på programmering, matematik och den mer utpräglat tekniska kunskap som krävs för att bygga program och system, någonstans i mitten finns utbildningar som systemvetenskap och på andra änden av skalan hittar vi istället mer ”mjuka” utbildningar som exempelvis kognitionsvetenskap och managementutbildningar med fokus på interaktion mellan IT och individer, grupper och samhälle.
Som du nu kanske har förstått behöver du inte vara en avancerad programmerare för ett arbetsliv inom IT, men med det sagt är det dock alltid bra att kunna grunderna inom programmering och datorer för att förstå hur det hänger ihop och kunna kommunicera och samarbeta med andra.
Ett bra första steg för att ta reda reda på om programmering är något för dig är att gå Tjejer Kodars prova-på-kurs – en gratis 4-dagars kurs där du får lära dig grunderna i webbprogrammering ✨
Tjejer Kodar är ett initiativ organiserat av Technigo AB.
Org. nr 559051-8030, Asogatan 122, 116 24 Stockholm
© Tjejer Kodar