20 september 2023

En intervju med Karolin – systemutvecklare på Svenska Spel


Tjejer Kodar

by Tjejer Kodar

Hur ser en vanlig dag som systemutvecklare på Svenska Spel ut? Det kanske ni undrar! Vi på Tjejer Kodar har varit i Solna och hälsat på Karolin Frennert som landade sitt första jobb som nyexaminerad på Svenska Spel. Läs vidare för att höra om Karolins resa som junior utvecklare och ta del av de tips och verktyg som hon använt sig av! 👇


Berätta om dig och din yrkesresa!

Att vara utvecklare har inte alltid varit någonting som jag trott att jag ska bli/var något för mig, inte för att det har varit någonting som inte har intresserat mig, utan för att jag hade intrycket av att det var en mansdominerad bransch, och det ledde mig att tänka att det kanske inte var något för mig som kvinna. Nu tycker jag såklart att det är jättesynd att jag tänkt så, för det är ju en bransch där alla är välkomna!


“Det är en bransch för alla.”

Jag hamnade här lite på ett bananskal faktiskt. Jag pluggade upp några kurser på komvux och valde då att testa en kurs i programmering och tyckte genast att det var jätteroligt, då det både är utmanande och utvecklande. Jag gillar logiskt tänkande och som just utvecklare kan man kombinera den sociala aspekten med det logiska. Man skapar produkter för människor samtidigt som det är logiskt utmanande att utveckla produkterna. Jag valde sedan att läsa vidare till frontendutvecklare på en yrkeshögskola, vilket passade mig perfekt då yrkeshögskolor är väldigt praktiska och man får dessutom testa på hur det är att arbeta på riktigt i och med den praktik man har. 

Jag började sedan på Svenska Spel, vilket faktiskt är mitt första jobb som nyexaminerad. Så jag anställdes som junior. 


Hur kom det sig att du sökte till just Svenska Spel?

Jag kände att jag ville arbeta på ett relativt stort företag, då jag tidigare hade praktik på en startup och kände att det inte riktigt fanns utrymme för mig att ta mig tid att lära mig nya saker, då allt går fort i en startupmiljö. Som junior och anställd på ett större bolag är ju premissen att jag är här för att lära mig. Svenska Spel jobbar väldigt aktivt med ungdomsidrott och jag kände att jag ville jobba för ett företag där man faktiskt gör bra saker och inte bara pratar om att göra det. 

Såklart sökte jag massor av jobb som junior, men jag är väldigt glad över att jag hamnade på just Svenska Spel. Svenska Spel är ju verkligen i framkant i Sverige när det kommer till att arbeta proaktivt, spel ska vara kul, inget annat. 


Hur ser en vanlig dag ut för dig?

Vi börjar alltid med en standup, där vi går igenom vad vi har gjort och vad vi ska göra härnäst. Vi försöker hålla det till 15 minuter men det är lätt att det drar över speciellt nu när vi sitter på distans och vill prata med varandra i teamet. Sedan jobbar vi med vår story som vi kallar det, det vill säga den uppgift som vi har. Antingen i team eller enskilt och sedan programmerar vi – det är inte så mycket mer glamoröst än så, haha. 

I mitt team arbetar vi med designsystemet som är en central punkt för alla andra team, då alla komponenter återanvänds i våra produkter. Så ett projekt skulle kunna vara att utveckla en ny komponent till exempel, eller underhåll, maskinbuggar etc. Vi är ett litet allt-i-allo team som hjälper till där det behövs. 


Vad är så roligt med just systemutveckling?

Det är utmanande, men du kan själv bestämma hur utmanande det ska vara eftersom att det alltid finns något nytt att lära sig. Du stagnerar aldrig i din egen utveckling. Du kan testa ett nytt ramverk, fördjupa dig i en ny kunskap, lära dig ett nytt kodningsspråk, det finns alltid något du kan utvecklas inom. 


“Det finns alltid något du kan utvecklas inom.”

Det jag gillar med techbranschen är att du kan välja den bana du vill, just nu jobbar jag mer med frontend, men mitt mål framåt är att arbeta mer full-stack för att förstå båda delar. Skulle jag någon gång känna att jag inte längre vill programmera finns möjligheter att gå över till exempel machine learning, AI, management positioner. Tech är så brett. 


Vad skulle du ge för tips om man vill börja koda?

Det finns mycket bra kurser online, och det är det som är så fint med att arbeta som utvecklare. Människor har så många olika bakgrunder, vissa har en master bakom sig, andra är självlärda. Jag vill tipsa om Börja Koda-kursen som vi ju gör i samarbete med er på Tjejer Kodar. Annars använder jag en sida som heter Scrimba som har en inbyggd kodeditor i webbläsaren, vilket förenklar att komma igång. Var en svamp i övrigt, sug åt dig massor av information.


Har du tips på något roligt verktyg?

Github copilot autocompletear din kod för dig, men jag skulle inte rekommendera det som nybörjare. Använd inga verktyg som hjälper gör saker åt dig om du är ny. Det är viktigt att det sitter i ryggmärgen, såklart ska du använda verktyg som hjälper dig, men lär dig grunderna riktigt bra själv först. 


Är ni nyfikna på att veta mer om designsystemet Karolins team arbetar med, kika då in https://www.svenskaspel.design/ och har ni några fler frågor kan ni alltid kontakta Karolin på Linkedin 👋

Tjejer Kodar är ett initiativ organiserat av Technigo AB.
Org. nr 559051-8030, Asogatan 122, 116 24 Stockholm


© Tjejer Kodar