6 november 2023

En intervju med Natalié – Lärare på Technigos UX Bootcamp


Tjejer Kodar

by Tjejer Kodar

Natalié, förutom att jobba som lärare på en Technigos UX-utbildning så jobbar du även som Design Lead på Ekvi. Berätta mer, vad innebär den rollen?
Jag jobbar som Design Lead på ett företag som heter Ekvi. Där jobbar vi med att försöka minska gapet mellan teknologi och kvinnohälsa. Vi jobbar med att kvinnor fortare ska kunna få en diagnos, fortare ska kunna komma i kontakt med läkare och kunna leva ett bra liv som kvinna med allt vad det innebär.
Att vara Design Lead på Ekvi innebär att jag har det övergripande ansvaret för designvision, strategi och även planering; vad som ska göras, samt hur och när det ska göras. Jag jobbar ofta med andra designers, utvecklare och personer inom managing och marknadsföring för att se till att min vision och min strategi genomförs. Det handlar alltid om att sätta användaren i fokus. Allt vi gör ska göras så att de här kvinnorna får det bättre.


Hur ser en dag ut för dig?
Dagarna som Design Lead ser väldigt olika ut och det är en av de bästa sakerna med det här jobbet. Det är det jag älskar. Ibland spenderar jag hela dagen med att prata med användare i olika användartester. Det kan vara i form av intervjuer, eller olika prototyptester som vi gör med dem. Andra dagar sitter jag och planerar olika wireframes, olika flows, hur användarna ska röra sig på appen, vart de ska ta vägen, vad som händer när de klickar på vissa knappar och så vidare. Och andra dagar sitter jag och ger designkritik och feedback till mina designerkollegor så att vi alla jobbar i samma linje. Och så förstås, vissa dagar sitter jag också och jobbar nära med mina utvecklarkollegor så att de verkligen förstår vad vi gör, varför vi gör det och hur vi ska göra det.


Vilka egenskaper tror du är bra att ha som UX-designer?
Egenskaper som jag tror är bra att ha som en UX-designer är absolut empati och även nyfikenhet. Att vilja lära känna användaren, att vilja ta reda på hur du bäst kan lösa deras problem. Att man kan förstå dem och deras verkliga problem och i slutändan också försöka lösa problemen. Så nyfikenhet, empati men också problemlösningsförmåga.


Vad är det roligaste med ditt jobb som UX-designer?
Det absolut roligaste att jobba som UX-designer är som jag sa, att ingen dag ser likadan ut, men också att jag får jobba med så mycket fantastiska människor inom väldigt många olika områden. När man hittar ett företag som man verkligen trivs på och där man känner att “ni försöker verkligen lösa någonting som jag brinner för”, som i mitt fall med kvinnohälsa, så är det så otroligt härligt att se att man hjälper personer, att man löser problem som faktiskt riktiga människor har i sin vardag.


Tips till andra som är nyfikna på UX-design?
Tips som jag kan ge till såna som är nyfikna på UX är, do it! Det är jättekul, supersuperfantastiskt och det finns en otroligt stor bredd också i design communityt. Man kan jobba som researcher, man kan jobba som UX-designer, man kan jobba som UX- och UI-designer (visuell designer). Alla kan hitta vad de är mest intresserade av men samtidigt jobba med problemlösning visuellt. Och det är fantastiskt!

Hur upptäckte du Technigo?
Min första kontakt med företaget var faktiskt genom Tjejer kodar, 2019. Jag fick en plats på 100 tjejer kodar i Barcelona, ​​och körde en vecka med spelutveckling. Sedan dess har jag träffat Hannah och Sandra, som startade Tjejer Kodar, då och då under åren på olika event. Jag följer även både Tjejer Kodar och Technigo på sociala medier.

Jag höll en klass för Dev studenterna på Technigo 2022 och en annan för UX studenterna 2023. Efter att ha pratat med Vaida om hur kul jag tyckte det var blev jag därefter tillfrågad att hjälpa till med Bootcampet.

Nu är jag otroligt glad över att kunna dela med mig av mina kunskaper och försöka inspirera andra kvinnor att ta steget in i Tech branshen.

Är du intresserad av UX-design eller vill veta mer om Technigo? Kolla in
technigo.io

Tjejer Kodar är ett initiativ organiserat av Technigo AB.
Org. nr 559051-8030, Asogatan 122, 116 24 Stockholm


© Tjejer Kodar