5 juli 2023

Från juniorutvecklare till manager – en intervju med Emmeli Hansson på Toptracer


Tjejer Kodar

by Tjejer Kodar

Har du någonsin sett en golfturnering på tv? Då har du förmodligen fascinerats av spårningen av golfbollen. Vi har intervjuat Emmeli Hansson som arbetar som development manager på Toptracer. Det är nämligen dem som ligger bakom denna coola teknologi som spårar och analyserar varje bollträff med hjälp av djupinlärning och objektigenkänning.

Läs vidare för att höra hur Emmelis resa från juniorutvecklare till manager har sett ut inom Toptracer – världsledande inom golfteknologi! 💥

Emmeli, berätta om dig och vad du gör på Toptracer?

“Jag heter Emmeli Hansson och jag jobbar som Development Manager, vilket innebär att jag har personalansvar för ett team. Mitt team jobbar med det verktyg som range-ägarna använder för att managera mattorna på en driving range. I och med att vår produkt används per matta, så kan då driving range-ägaren se vilken matta som är aktiv. 

Det är driving ranges som privatpersoner går till och Toptracer finns installerat på över 800 ranger runt om i världen. Det är alltså inte våra ranger, utan det är andra företag och entreprenörer som köper in Toptracer som en tjänst. Vi äger all hårdvara och supportar den och ser till så att den fungerar. De får teknologin, golfens framtid. Om man har tränat på en driving range med Toptracer, och sen går tillbaka till att träna på en driving range utan, saknar man förmodligen statistiken, det gamifierade och våra virtuella golfbanor. Vi utökar helt enkelt upplevelsen som man får på en driving range.”


Hur kommer det sig att du hamnade här? Hur har din resa sett ut?

“Jag pluggade civilingenjör/datateknik på KTH, åren 2014-2019. Med en master inom interaktiv medieteknik. Jag började på Toptracer som utvecklare 2019 direkt efter examen. Min master var lite mer åt UX hållet, så jag gjorde lite utveckling, lite UX, varit team-lead för teamet jag jobbade med och för snart ett år sedan öppnades det upp en möjlighet till att bli chef för det teamet. Jag kände då att jag redan som team-lead gör mycket av det som en chef skulle göra i teamet, så varför inte ta det steget. Det är tidigt steg att ta så tidigt i karriären, men jag trivs så bra i teamet och litar på företaget och ledningen. 

Nu har jag nyligen bytt avdelning här på Toptracer. Mitt gamla team jobbade mer med interna verktyg för interna användare (supportteamet specifikt). Nu arbetar jag istället med en avdelning som jobbar med de customer facing produkter vi har, så det är ju mer åt UX-hållet.“


Hur kan en dag se ut?

“Det är en svår fråga eftersom det är ett nytt team, men jag arbetar och ser till så att mina teammedlemmar trivs i teamet och har de verktyg och resurser de behöver. Jag har samtal med dem regelbundet för att höra så allt går och känns bra. Parallellt jobbar jag med det strategiska arbetet. Hur ska vi jobba osv. 

Vi jobbar med Angular och Phyton. Appteamet jobbar med IOS- och Androidutveckling.”


Vad är roligast med ditt jobb?

“Det är ett väldigt innovativt företag. Vi är världsledande inom golfteknologi. Nu jobbar jag inte specifikt med teknikutveckling i mitt dagliga arbete, eftersom att jag är manager, men jag får ändå vara med på den resan. Det finns ett driv hos alla i företaget. Vi vill fortsätta vara världsledande, och det är väldigt roligt.”


Måste man vara golfintresserad för att jobba på Toptracer? 

“Vissa jobbar inom IT och brinner för golf och då är det förstås ett drömföretag. Men teknologin bakom är också väldigt cool, oavsett om du är golfintresserad eller inte. Allt ifrån hårdvaruutvecklingen och algoritmen som behövs för att traca bollen, till alla krav som ställs på mjukvaran för att det ska fungera och kunna skala till hundratals ranger.  Majoriteten på företaget golfar inte och man behöver absolut inte golfa för att jobba på Toptracer. Teknologin bakom är cool i sig.”


Finns det något tips du önskar att du hade fått i början av din karriär som du vill dela med dig till andra?

“Att låta saker ta sin tid. Man behöver lära sig nytt hela tiden. Det är okej att inte ha koll på allting i en ny roll. Allt måste ta sin tid och man måste få växa in i det. Men våga ta steget!“


Varför vill ni vara med och stötta Tjejer Kodar?

“Jag är en ung tjej inom IT, med en chefsposition. Jag är dessutom den yngsta chefen. För mig är det viktigt att jobba för ett företag som stöttar kvinnor inom IT.“


Vill du veta mer om Toptracer, eller vilka karriärsmöjligheter som finns? Kika då in deras karriärssida! ⛳️

Tjejer Kodar är ett initiativ organiserat av Technigo AB.
Org. nr 559051-8030, Asogatan 122, 116 24 Stockholm


© Tjejer Kodar