3 december 2020

Från sjuksköterska till programmerare – intervju med Sofia


Sofia ler mot kamera
Tjejer Kodar

by tjejerkodar

Hej Sofia! Hur kom det sig att du ville byta bana till programmering från sjuksköterska? 
Jag har haft intresse för IT sedan jag var liten men trodde programmering var svårt och bara för supersmarta personer, att jag inte skulle klara av det. Valet föll på att bli sjuksköterska eftersom jag älskar hälsa och att hjälpa andra. Men där emellan gjorde jag lite programmeringsutmaningar då och då på nätet, så det låg alltid kvar och grodde i mig. Efter att ha jobbat några år inom sjukvården triggades det igång ännu mer när jag använde mig av informationssystemen, de var så tråkiga och svår för personalen att navigera runt i. I samband med detta hittade jag Tjejer Kodar och gjorde era kodutmaningar, det var superkul! På grund av detta sökte jag mig till Technigos boot camp, och nu är jag student där!
Det känns som att sjuksköterska och programmerare är vitt skilda yrken, vilken har varit den största utmaningen? 
Det har varit en jättestor utmaning men så roligt!  Jag överraskar mig själv varje vecka med hur långt jag har kommit, om jag jämför det med kunskapen jag startade med. Programmering är väldigt annorlunda mot sjukvården, det är mycket logisk tänkande. Och oftast inte heller på liv eller död, det är okej att fela i programmering- det är snarare något som förväntas av dig jämfört med hur det är att jobba i sjukvården. Men programmering är fantastiskt, det går att bygga så mycket med kod och möjligheterna är oändliga. Det är superkraftfullt men väldigt brett, vilket innebär att man lär sig många nya saker varje dag!
Vad skulle du säga är den största myten om programmering?
Att programmeringen bara är till för supersmarta personer! Alla kan lära sig programmering oavsett bakgrund, kön etc. Finns viljan, klarar man av allt. 
Hur kommer du använda dig av din sjuksköterske-bakgrund i programmeringen?
Jag hoppas jag kan använda min bakgrund som sjuksköterska för att förbättra hur man upplever sjukvården, för personal och patienter. Det ska inte behöva vara krångligt eller tråkigt att använda sig av sjukhusets system. Oavsett vilken bakgrund du har kan du ta till vara på den och använda till din fördel i programmeringsyrket. I mitt fall använder jag särksilt delen från sjukvården hur jag hanterar stressiga situationer, hur jag jobbar i team, och hur jag ska prioritera och vara strukturerad i mitt arbete. 
Vad är det som är så kul med programmering? 
Programmering ger mig möjlighet att bygga upp vad som helst, från superkul webapplikationer som t.ex. spel till superfina webbsidor! Man kan vara superkreativ och bygger vad man vill, man kan prova så mycket samt lära mycket i den processen! Och det är för mig det roligaste!

Tips till de som vill lära sig mer om programmering!
Mitt tips är, våga och kör! Det är aldrig för sent! Gör kodutmaningar, det är bara att testa runt, var inte rädd för det. 

Tjejer Kodar är ett initiativ organiserat av Technigo AB.
Org. nr 559051-8030, Asogatan 122, 116 24 Stockholm


© Tjejer Kodar