Nejat och vår tidigare Technigo-student Linda går IT-talangprogrammet på Tele2, och vi har fått intervjua dem ✌️
Hej Nejat & Linda, berätta om IT-talangprogrammet!
Nejat: Talangprogrammet är en program där man som ny programmera får möjlighet att utvecklas och komma i kapp med Tele2’s teknikstack, särskilt i den teknikstack som teamet arbetar med. I början av programmet får man en mentor från teamet som hjälper och visar vägen under de här 10 månaderna. Som talang får man också kurser i olika programmeringsspråk. Kurserna ges lite tätare i början av programmet så man kan komma igång. Man gör 3 eller 4 miniprojekt med andra talangprogramdeltagare för att lära sig mer. Det finns också möjligheter att ta kurser i agila metoder, time managment o.s.v. för att utvecklas vidare.
Linda: Talangprogrammet är ett tio månaders traineeprogram där vi får möjligheten att komma in i vår roll som utvecklare. Vi sitter i varsitt team där vi med vår mentor blir introducerade till de programmeringsspråk och frameworks teamet jobbar i. Vissa parprogrammerar och andra mobprogrammerar, och snabbt är vi igång och får jobba med riktiga tickets. Ungefär en dag i veckan är dedikerat till Talangprogrammet, och den tiden har vi interna workshops i olika programmeringsspråk eller har mini-projekt.
Vad är era bästa tips om man vill gå Tele2s talangprogram och har precis börjat lära sig att koda?
Nejat: Att vara en talang i Tele2’s Talangprogram innebär att du har en säker plats/tid att utvecklas. Teamet tillsammans med chefer, mentorer och HR skapar en bra atmosfär för dig så att du känner dig trygg som ny och särskilt som ny i IT-branschen. Ingen pressar dig att börja utveckla från dag 1 och producera kod. Det som är viktigt i programmet är att du ser till att du lär dig, frågar, är nyfiken och fortsätter utvecklas. Jag antar att många som läser det här redan är nyfikna på programmering och IT. Mitt tips är att fortsätta vara nyfiken, fortsätta koda, fokusera på att utvecklas och hitta din passion i programmering!
Linda: Mina bästa tips är att fortsätta vara nyfiken och att inte ge upp. Gå på kvällsevent, engagera dig i forum och ta del av kunskapen som finns att hämta online. På t.ex. udemy.com finns oändligt många code-along-kurser att köpa, på codecademy.com finns massor av gratiskurser att gå och på webben delar många med sig av material, t.ex. Egghead och Code with Mosh.
Tjejer Kodar är ett initiativ organiserat av Technigo AB.
Org. nr 559051-8030, Asogatan 122, 116 24 Stockholm
© Tjejer Kodar