4 januari 2021

Intervju med Snezhina, Lova och Madelene från Monitor ERP System


Bild på Snezhina, Lova och Madelene
Tjejer Kodar

by tjejerkodar

Monitor ERP system är ett affärssystem som flera länder i världen över använder, men huvudsätet hittar du i mysiga Hudiksvall  . Vi har fått intervjua tre utvecklare från företaget, tre härliga kvinnor med olika yrken och vägar dit. Vad gör en systemarkitekt och en systemutvecklare, och vad har de gemensamt? 

Hej Snezhina, Lova och Madelene!  Ni jobbar alla tre som utvecklare på Monitor ERP System men med lite olika roller – berätta mer! 

Lova:  Jag heter Lova, är 28 år gammal och jobbar på Monitor som utvecklare med titeln systemarkitekt. Det innebär att jag är med och bestämmer hur vår produkt ska utformas rent tekniskt. Jag kom till Monitor för lite mer än 10 år sedan, och med tanke på min ålder innebär det alltså att jag började här direkt efter gymnasiet. Det som först började som praktik blev snart till sommarjobb, vikariat, och till sist fast anställning i slutet av 2010. I början jobbade jag direkt mot kund på den avdelning inom företaget som utvecklar tillägg till vår huvudprodukt, men efter 2 år i den rollen blev jag handplockad till det team som skulle ta fram nästa version av produkten, och på den vägen är det.

Snezhina: Jag har varit systemutvecklare här på Monitor i nästan två år! Teamet jag är med i är Försäljning/Inköp – det betyder att jag och mina kolleger tar ansvar för alla appar(eller rutiner) i Monitor som har med försäljningen eller inköpet av varor att göra, vilket är ett ganska brett sortiment med tanke på vad Monitors syfte är. Innan det så pluggade jag Software Engineering and Management i Göteborg men jag visste alltid att jag skulle helst hamna här, om jag skulle få göra det. Min första dag här var tre dagar efter min c-uppsatspresentation så jag kan lätt säga att allt löste sig just som jag ville till slut, haha.

Madelene: Jag är 24år och uppvuxen i Hudiksvall och flyttade till Sundsvall för att gå en två-årig utbildning där som ”Systemutvecklare-Java”. Under sista året av studierna fick jag chansen att ha både praktik och ex-jobb på Monitor. Jag flyttade då hem till Hudiksvall igen och sedan dess har jag varit kvar på Monitor. Jag har nu jobbat på Monitor i snart 2år, och jag sitter på vår Anpassnings-avdelning vilket innebär att vi utvecklar externa program till kunder som redan använder/ska börja använda Monitor.

 

Vad skulle ni säga är roligast med just ert jobb?

Lova: Att få ta fram smarta, kreativa lösningar på problem. Dom flesta som inte är insatta tänker ofta att programmering bara handlar om logik och matte, men för mig är det även ett sätt att få uttrycka mig kreativt. Nästan en konstform. För ett givet problem kommer det finnas lika många lösningar som det finns människor. Varje lösning är unik, och jakten på den smartaste, mest effektiva och eleganta lösningen på problem är det som driver mig.

Snezhina: Ärligt sagt, att jag känner mig bekväm nog att ställa frågor hela tiden. Med kod är det alltid något kvar att lära sig om, vilket är den bästa grejen, men det kan också bli ganska skrämmande ibland när en inte har alla svar direkt. I sådana fall tycker jag att det är viktigast att kunna samarbeta nära andra och lära sig av hur de gör. Jag kan inte tänka mig på något roligare än att äntligen lösa en jobbig bugg med bara en rad av kod OCH att ha lärt mig något nytt under processen.

Madelene: Att det är så varierande! Varje anpassning är kund-unik och man får vara med i så många olika delar för varje projekt, allt ifrån små- till stora projekt. Mitt jobb innebär också mycket eget ansvar, samt att det är ett nära arbete till kunden vilket jag trivs väldigt bra med!

 

Vad har ni för tips till andra som är sugna på en karriär inom tech och programmering?

Lova: Branshen skriker efter folk att anställa, så om du tycker att programmering är kul så har du ett gyllene tillfälle att få jobba med något som är
utmanande, utvecklande och spännande! Dessutom är min erfarenhet att utvecklar-kretsar är en av dom allra mest inkluderande sammanhangen som finns.

Snezhina: Va tålmodig med dig själv och med alla andra kring dig. Utveckling är ett av de syften man aldrig vet allt om, så håll dig öppen för nya saker hela tiden. Försök att hålla koll på vad du tycker är jobbigt i din vardag, och tänk på om du kan förbättra det genom en app eller verktyg som du själv har skapat! Och försök att skriva artiklar om det du har lärt dig, så att du både sprider informationen vidare, men också själv förstår det på ett djupare sätt.

 

Är du nyfiken på att veta mer om Monitor ERP System eller vill hugga tag i någon av tjejerna, kolla då in deras LinkedIn  här.  

Tjejer Kodar är ett initiativ organiserat av Technigo AB.
Org. nr 559051-8030, Asogatan 122, 116 24 Stockholm


© Tjejer Kodar