8 mars 2023

Intervju med Therése Jäger – VD på Cypoint Incode


Tjejer Kodar

by Tjejer Kodar

Vi på Tjejer Kodar har fått äran att intervjua Therése Jäger – VD på Cypoint Incode. Cypoint Incode är en av fyra affärsenheter på Cypoint och erbjuder specialister inom frontend- och backend-utveckling. Vi tycker att detta är extra inspirerande eftersom de arbetar för att bli branschens första jämställda konsultbolag inom systemutveckling. HEJA! 💪

Läs vidare för att höra om Theréses resa till att bli VD och om hur hon definierar en bra ledare.

Therése, om du fick beskriva dig själv med tre emojis vilka skulle det bli och varför?

:heart: – Jag bryr mig och jag vill väl.

:woman-juggling: – Det händer alltid mycket runt mig så mycket att hålla koll på och högt tempo.

:joy: – Det händer alltid mycket runt mig. En del blir “Fort med fel”. Då får man skratta åt det och bjuda på sig själv! 


Men om man frågar några av mina utvecklare blev det dessa svar istället:

:chocolate_bar: – You love chocolate

:female-pilot: – The pilot helping us going to where we need to be

:star-struck: – sprudlande/glad


Vad har du för bakgrund och hur blev du VD på Cypoint Incode?

Jag var tjejen som ville bli veterinär när jag var liten. Men jag fick höra att det var för svårt och för hög konkurrens och att det i princip var omöjligt att blir den sortens veterinär som jag ville bli. Tyvärr trodde jag på det då och tänkte att jag fick bli läkare eller psykolog istället. Så jag pluggade som en galning för att få högsta betyg i allt så att jag skulle komma in på läkarlinjen. Absurt i efterhand vilken logik jag använde mig av, klart att jag kunde bli veterinär om jag klarade det. Men det är lätt att säga med facit på hand. Man ska inte tro på andras sanningar och låta sig styras av andras rädslor.

“Man ska inte tro på andras sanningar och låta sig styras av andras rädslor.”


Hur som helst: Jag var skoltrött efter gymnasiet och tog ett “sabbatsår” där jag bara jobbade, fast jag jobbade konstant. Jag var då fortfarande trött efter mitt “sabbatsår” och kände mig inte redo för läkarlinjen. En kompis som pluggade på KTH berättade ofta om alla roliga fester de hade där och jag blev avundsjuk helt enkelt. Tyckte att jag också förtjänade att ha roligt och tänkte att jag går ett år där för att få festa, och sedan blir jag läkare.

Lång historia kort: Jag hoppade på Maskinteknik, engagerade mig i det mesta som gick att engagera sig i för skojs skull och hade inga planer på att fullfölja. Insåg någonstans längs vägen att jag nog inte ska bli läkare, att jag bryr mig lite för mycket om hur människor mår och att jag skulle ta med mig jobbet hem i för stor utsträckning. Så jag gick klart KTH och fick därför en Master i Maskinteknik istället, fick mitt första jobb på Tobii Technology som produktionsplanerare och halkade sedan in på IT. Och sedan har jag bara fortsatt här i olika former och roller. Både verksamhetsutvecklande samt ledande roller.  Jag älskar IT! Det finns i princip ingen form av modern verksamhetsutveckling som du kan göra utan att samtidigt se till att du har systemstödet som matchar det.

Jag älskar att utveckla och driva förändring och jag brinner för ett bättre samhälle, ett mer rättvist och inkluderande samhälle. När rollen som VD på Cypoint Incode kom kändes det som en chans för mig att bygga den typ av bolag jag själv hade velat jobba på och jag upplevde att koncernen själva ville bygga den typ av arbetsplats där man trivs och mår bra. Och att det uppskattades att jag var jag. Inte att jag förväntades vara någon annan eller leva upp till något annat. Jag kände att jag skulle ångra om jag tackade nej till denna chans senare i livet.

Tyvärr kryllar ju inte arbetsmarknaden av denna typ av bolag. Vi har nu fyra dotterbolag inom koncernen, samtliga med kvinnliga VD:ar, finns det ens något annat Tech-bolag i Sverige som ser ut så?Hur kommer det sig att ni har startat ett konsultbolag med så stort fokus på jämställdhet, hur skiljer ni er från andra? 

För att jag ville och styrelsen lät mig är nog det enkla svaret! 😀

Nej men skämt åsido. Jag vill jobba med de bästa. Och jag vill ha roligt på jobbet. Du kan omöjligen jobba med de bästa om du inte letar bland all kompetens som finns. Du behöver ha olika personligheter, olika perspektiv och olika infallsvinklar för att minska din “döda vinkel”. Och jag personligen trivs mycket bättre på jobbet i en mixad grupp med en härlig dynamik. Det är inte lika roligt att vara i minoritet, i min upplevelse. Och vi har många rapporter som vittnar om att kvinnor lämnar branschen. Att de inte känner sig inkluderande, att de utsätts för sexism och diskriminering. Att de inte känner att de hör hemma här helt enkelt, men inget kunde jag vara mer fel! Alla behövs verkligen. Jag vill bygga ett bolag där alla känner sig hemma, de även tjejerna känner att de passar in precis lika bra i branschen som de stereotyper vi redan ser här.

Det finns inte så många Tech-bolag i Sverige med kvinnliga VD:ar, och det är tyvärr fortfarande så att jämställdhetsfrågan främst drivs av kvinnor och det främst är kvinnor som intresserar sig för den. Det finns många bra män där ute som hjälper till, men överlag är det kvinnorna som lägger ned majoriteten av tiden som krävs för att försöka driva en förändring. Inte så konstigt kanske, det är enklare att se vilka fördelar kvinnor får av ökad jämställdhet än att se vilka fördelar männen får. De kanske till och med tappar i lön och titlar, men vinner på bättre relationer med sin partner och sina barn. Det är inte lika mätbart. Men lycka och bra relationer är ju värt mer än pengar i slutet av dagen.

Så, anledningen till att jag vill fokusera så starkt på jämställdhet i mitt bolag är helt enkelt för att denna fråga är viktig för mig personligen. Det är viktigt för mig att skapa en arbetsplats där kvinnor trivs, där de känner sig hemma och där de kanske upplever en annan typ av “ledarskap” än vad de själva förknippar med branschen. Vi har ett problem med att många kvinnor lämnar branschen. Här ska de känna sig hemma, vi ska vara en motpol.

Sedan är det fruktansvärt svårt, det ska jag inte sticka under stol med! Jag behöver all hjälp jag kan få att hitta de seniora kvinnliga utvecklare som vill vara med och bygga detta bolag! Som vill vara med och jobba för att mentorera och stötta de juniorer jag vill ta in. Jag får otroligt många kvinnliga juniora sökande, men som nystartat konsultbolag har jag inte kundbasen att sälja in dem på ännu och måste säkerställa att de får den interna uppbackningen de förtjänar. Den lyxen saknar jag nu när jag har lämnat storbolag bakom mig. 

Så på papper ser inte mitt bolag mycket bättre ut än andra än, jag har nu hittills tre seniora killar som verkligen vill vara med och bygga detta bolag, som väntar på att de seniora tjejerna kommer för att hjälpa till också! Men jag har anställt en junior tjej redan, trots att det är så tidigt. Det gjorde jag trots att det var en risk, just för att jag verkligen tror på henne och det var viktigt för mig att det inte tog för lång tid att få in första tjejen. Jag måste ändå säga att det känns lite ironiskt att jag främst har hittat seniora killar som vill vara med och bygga ett jämställt bolag. Och att jag ännu inte har lyckats få in de seniora tjejerna. Jag trodde att det skulle bli tvärtom. 

“Jag måste ändå säga att det känns lite ironiskt att jag främst har hittat seniora killar som vill vara med och bygga ett jämställt bolag. Och att jag ännu inte har lyckats få in de seniora tjejerna. Jag trodde att det skulle bli tvärtom.”


Min upplevelse hittills är att tjejerna har varit mer skeptiska till start-up-läget medan killarna mer verkar ha tänkt ”det här vill jag göra, det löser sig”. Vi behöver att fler tjejer också känner att det är okej att tänka så. Att våga helt enkelt! Annars kommer inget att hända.

Så om någon som läser detta är det minsta nyfiken eller intresserad, hör av dig! 🙂 


Hur skulle du beskriva en bra ledare?

Transparent, engagerad, trygg i sig själv, prestigelös och framför allt att den tror på att resultat uppnås genom att tro på och möjliggöra andra människors framgång. Ingen människa är perfekt. Men de som vill oss väl och hjälper oss förlåter vi i betydligt större utsträckning! 😉 Och vi mår betydligt bättre av att jobba för dem.


Vad är roligast med ditt jobb?

Möjligheten att göra skillnad, för individer och samhälle.


Finns det något tips du önskar att du hade fått i början på din karriär som du vill dela med dig till andra?

Ta hjälp. Så mycket du kan. Ensam är inte stark. Hitta mentorer. Många. Personer du kan vara öppen och ärlig med, som du kan ventilera fritt med. Som vill dig väl. Som ifrågasätter dina “sanningar” om dig själv och din omvärld. Lär känna dig själv och jobba alltid vidare med dig själv. Speciellt din självkänsla. Se till att du har koll på vad som är viktigt på riktigt för dig och bygg upp ditt liv så att det matchar mot dina värderingar.

Du har bara ett liv. Lev så att du inte ångrar dina val. Du kommer aldrig att ligga döende och ångra att “du spenderade för mycket tid med dina barn”. Men du kan ångra motsatsen. Exempelvis.

Är du nyfiken och vill hålla dig uppdaterad kring Cypoint och deras resa kan du signa upp dig här 👈 Eller följa Therése på LinkedIn.

Tjejer Kodar är ett initiativ organiserat av Technigo AB.
Org. nr 559051-8030, Asogatan 122, 116 24 Stockholm


© Tjejer Kodar