1 mars 2023

Intervju med Viktoria Granqvist – VD på Fujitsu


Tjejer Kodar

by Tjejer Kodar

Vi har fått äran att intervjua Viktoria Granqvist som är VD på Fujitsu, ett världsledande japanskt företag inom IT och kommunikation. 🔥 Förutom att hon är VD är hon också fyrabarnsmamma, och har jobbat i många olika delar inom tech – faktiskt en majoritet av tiden inom IT, start-ups och telekom. Läs mer om Viktorias resa och varför Fujitsu är med och stöttar oss på Tjejer Kodar 👊


Viktoria, hur hamnade du på Fujitsu? 

Jag jobbade med telekom först och sen började jag med IT innan jag hamnade på Fujitsu. Den huvudsakliga drivkraften till varför jag hamnade här är för att Fujitsu genomgår en förändringsresa just nu. Jag tycker det är fantastiskt att vara en del av Fujitsu för att vi tänker långsiktigt i vårt arbete – Det är det japanska arvet. Det ligger även i den japanska själen att göra rätt för samhället och det är en av Fujitsus stora värdefrågor. Vi är ett värderingsstyrt bolag!


Kan du berätta om din resa till att bli VD? 

Hehe, ja var har jag inte varit! Jag har ju bara varit VD sedan våren 2022. Men jag har varit på Fujitsu i snart 2 år och ansvarade för en av de största enheterna i Sverige. Jag fick ju en bra start inom Fujitsu och sedan så har jag tagit ett halvt steg upp, eller hur man ska säga, till att bli VD.

Efter universitetet började jag som affärsutvecklare och då var jag på telekom. Jag fokuserade väldigt mycket på vad kunden behöver och B2C (business to consumer). Från att vara nischade inom ett område blev jag lite bredare, hoppade mellan teknikroller för att samla på mig erfarenhet, fortfarande inom telekom. Jag hann jobba inom telekom i 17 år, men bytte säkert roll vartannat år eller så. Det finns ju så fantastiskt mycket skoj att göra! Särskilt i gränssnittet mellan kunden och tekniken. 


Hur har du upplevt jämställdheten inom tech? 

Tyvärr var det redan på universitetet väldigt få tjejer, så jag vande mig ganska tidigt att vi var få. Jag har personligen inte tänkt på det så mycket och jag har varit på väldigt bra arbetsplatser som har varit inkluderande. Sedan ska jag inte sticka under stolen med att i vissa sammanhang har det blivit väldigt, ni får ursäkta uttrycket, men “grabbigt”. Det går att påverka, men det är väldigt svårt när man är ensam, man behöver ju vara en grupp. Alla bolag som jag har jobbat på har varit väldigt aktiva i det arbetet. Vi är väldigt aktiva här på Fujitsu och försöker hela tiden successivt förflytta oss ett steg i taget. Då handlar det ganska mycket om att säkra att vi tänker bredare.

När vi rekryterar in en roll är det enkelt att leta inom sitt nätverk, vilket på ett sätt kan vara en bra modell. Men då letar vi i gamla beprövade områden. Vi måste se till att det finns både en tjej och kille i rekryteringen, sen utifrån det välja den bäst lämpade kandidaten för rollen. Lyckas vi med det får vi in tillräckligt med tjejer och rätt kompetens. Men det är att komma dit som kan vara problematisk. Ibland kräver rekryteringen att vi fattar snabba beslut och ibland saknas det tillräckligt med kandidater för att kunna göra en sådan evaluering. Därför behöver vi hela tiden arbeta successivt och strategiskt med frågan. Det låter kanske enkelt men så ju inte fallet, för då hade ju många fler företag förändrat sig mycket snabbare skulle jag säga.


Ni på Fujitsu jobbar alltså med jämställdhet redan i rekryteringen? 

Hela vägen, det är ju därför vi jobbar med er också! För vi vill också påverka hela samhället. Nu blir jag lite personlig här, men jag har fyra barn, två pojkar och två flickor, och jag är ju själv civilingenjör som har jobbat med tekniska områden utifrån det kommersiella och hur man får ut nyttan till slutanvändaren eller kunden. Det är ju där jag har lagt mitt fokus och det är det jag tycker är roligast. 


“.. Exempelvis kan folk som arbetar inom IT stämplas som en nördig person (vilket inte är något fel) eller så finns det en tro att vi måste vara på ett visst sätt och det behöver vi inte alls.


Det är bra att komma ihåg att det är tekniken som åstadkommer förändringen och tyvärr, hittills iallafall, har inte någon av mina döttrar valt att gå åt det tekniska hållet. Jag hoppas dock fortfarande. Det är därför jag tycker att engagemang som ni på Tjejer Kodar jobbar med är viktiga och att vi hela tiden påminner varandra om att det går att ändra inriktning. Jag tror att det är bra att inte sätta stämplar på varandra. Exempelvis kan folk som arbetar inom IT stämplas som en nördig person (vilket inte är något fel) eller så finns det en tro att vi måste vara på ett visst sätt och det behöver vi inte alls.

Vi har riktiga stjärnor hos oss som slår död på alla myter, som älskar automation och kan prata om det, inte utifrån ett verktyg eller siffror utan snarare för att det är spännande att jobba med. Sedan har vi ju säkerhet och andra spännande områden också. Jag skulle vilja lyfta upp de kvinnor som vi har här på Fujitsu som är enorma föredömen och jag vill såklart att vi ska samla på oss fler!Är du nyfiken på att jobba hos Fujitsu? Kolla in deras karriärssida bums! 👈

Tjejer Kodar är ett initiativ organiserat av Technigo AB.
Org. nr 559051-8030, Asogatan 122, 116 24 Stockholm


© Tjejer Kodar