7 juli 2022

Lär dig programmering – 3 tips för att komma igång!


En hand i luften med tre fingrar
Tjejer Kodar

by Gabrielle Kamph

Har du fått upp ögonen för programmering och är nyfiken på att själv börja knacka lite kod? Eller har du redan förstått tjusningen och bestämt dig för ett karriärbyte? Oavsett vilket så finns det flera möjliga vägar in i programmeringens underbara värld – här är tre steg för att komma igång!

Låt oss dock börja med att reda ut två vanliga frågor: Nej, du behöver inte vara något mattesnille för att lära dig programmering. Och nej, du är inte för gammal och det är absolut inte för sent att sätta igång efter 30. Eller 40. Eller 50 heller för den delen. Personligen slog jag slag i saken att byta riktning i yrkeslivet under min andra föräldraledighet, 31 år gammal, med en måttligt kodintresserad sexmånaders bebis på höften. Min utbildning (front end developer hos Medieinstitutet) genomfördes dock helt på distans och dessutom med ett väldigt flexibelt upplägg – som gjort för att lyckas pussla ihop med övriga livet!

Med det sagt behöver varken ålder, livssituation eller tidigare erfarenhet (eller avsaknad av erfarenhet för den delen) vara något hinder för att lära sig programmering. Det är med andra ord bara att tuta och köra! Så, nu till stegen för att komma igång:

 1. Fundera på vilken typ av programmering som intresserar dig

Första steget för att komma igång med programmering är att börja fundera på vilken typ av programmering du vill lära dig. Lätt som en plätt, eller hur? Nja, det är ju förstås betydligt enklare sagt än gjort om man är helt grön inom området. Här kommer därför några artikeltips för att bena ut skillnaden på frontend och backend, olika programmeringsspråk och lite annat smått och gott som hjälp på traven.

 2. Vill du läsa en utbildning eller lära dig på egen hand?

När du har blivit klokare på vilken typ av programmering du vill lära dig, åtminstone inledningsvis (det går så klart att lära sig hur mycket som helst på sikt och även bli vad som kallas för fullstackutvecklare, det vill säga en som jobbar med både frontend och backend), så är nästa fråga om du vill studera vid ett lärosäte eller lära dig på egen hand.

Om studier känns som rätt väg att gå finns en uppsjö av utbildningar, både genom högskola/universitet och olika yrkeshögskoleutbildningar. Det går också att studera såväl enstaka kurser som kompletta heltidsutbildningar. Om det känns överväldigande att gå rakt på en flerårig heltidsutbildning kan det med andra ord vara ett bra alternativ att börja med en kortare, fristående kurs först.

Nedan följer några av de populära yrkeshögskolor som erbjuder såväl distansutbildningar som platsbundna sådana inom programmering på en rad olika orter i Sverige.

Ett bra sätt för att överblicka alla utbildningar är att använda https://www.yrkeshogskolan.se/ för YH-utbildningar och https://www.antagning.se/ för universitets- och högskolestudier. Kom ihåg att kolla upp när sista ansökningsdatum är om du planerar att ansöka. För högskole- och universitetsutbildningar är det i regel under mitten av april för utbildningar med start under hösten och i oktober för vårstarter. För yrkeshögskoleutbildningar däremot skiljer sig sista ansökningsdatum de olika skolorna emellan.

Är du inte alls intresserad av att sätta dig i skolbänken igen? Misströsta inte! Idag finns det oändligt (ja, men nästan…) med onlinekurser att ta del av för att lära sig programmering på egen hand. Det finns riktigt många kompetenta utvecklare som är helt självlärda och nej, du behöver inte ha börjat koda i förskolan för att ha en chans. Några av de mest välkända sajterna som tillhandahåller kurser och utbildningar är:

Ett annat hett tips är att gå ett bootcamp, vilket är ett snabbt och effektivt sätt att ta steget mot en ny karriär. Tjejer Kodar driver även Technigo som erbjuder ett populärt 24-veckors bootcamp inom både webbutveckling och backend-utveckling (och numera även UX) som är värt att kika närmare på.

 3. Sist men inte minst – börja nätverka! 

Det sista men kanske mest värdefulla tipset för att komma igång med programmering är att börja nätverka med andra i branschen, exempelvis genom olika Facebook-grupper. Det är ett utmärkt sätt att samla inspiration, lära sig mer om programmering och få möjligheten att kunna ställa frågor om högt och lågt. Det finns större grupper som t.ex. Kodapor utan CISkönade män med över 2000 medlemmar, eller Kodtjejer med  över 3000 supportande medlemmar.  Tjejer Kodar är också såklart ett ypperligt exempel på ett välkomnande, inspirerande och öppet community för att både lära sig och nätverka med såväl likasinnade som erfarna utvecklare i branschen.  Gå med i deras Slack-community med över 4500 medlemmar   . De har även Instagram och Facebook som du kan följa och bli inspirerad av, samt få reda på om deras events och meetups för att träffa likasinnade.

Stort lycka till!

Tjejer Kodar är ett initiativ organiserat av Technigo AB.
Org. nr 559051-8030, Asogatan 122, 116 24 Stockholm


© Tjejer Kodar