3 december 2020

Platsoberoende med programmering – en intervju med kodcoachen Jennie


Tjejer Kodar

by tjejerkodar

Jennie tog sitt pick och pack tillsammans med sin partner och flyttade ned till Barcelona från Göteborg 2015. I Göteborg jobbade hon som grundskollärare, men jobbet krävde ofta en fast plats, något Jennie ville ändra på. Programmering skulle öppna upp en ny typ av rörlighet och frihet. Jennie sadlade om till programmerare och jobbar med det idag. Låt oss snacka om möjligheterna det har öppnat upp för henne och varför det blev just programmering. 

Jennie, du är ju idag Head teacher på Technigos frontend boot camp, hur kom det sig att du bytte jobb från grundskollärare till programmeringslärare? 

Redan när jag jobbade som lärare i Sverige började jag lägga in programmering i undervisningen med mina lågstadieklasser då jag tycker det är något alla borde lära sig. När jag kom ner till Barcelona startade jag upp en egen verksamhet, Kids Hack Club, där jag undervisade både barn och ungdomar i programmering. Jag började på egen hand lära mig koda via olika plattformar på nätet. Jag kom till en punkt då jag kände att jag stod och stampade och inte riktigt kom vidare i min egen utveckling när det kom till kodandet så jag hoppade på ett web development boot camp i Barcelona, likt Technigos. Det var tio  intensiva veckor men efter det landade jag direkt mitt första jobb som frontend-utvecklare för en data visualiseringsprodukt – och karriärsbytet var ett faktum.

Vilka möjligheter har programmering öppnat upp för dig? 

Framförallt har jag hittat ett verktyg där jag kan vara kreativ och problemlösare i ett. Att skapa små och stora grejer med kod är det som driver mig framåt där. Programmering har gett mig en större frihet i att kunna vara platsoberoende, något som är superviktigt för mig och den livsstilen jag vill ha. Jag har lärt mig (och lär mig) oerhört mycket av att vara en del av tech-världen. En stor skillnad mot att jobba i skolans värld är att allt går snabbt, inget: ”Så här har vi alltid gjort” utan istället behöver man hålla sig uppdaterad på vad som händer för att hålla sig relevant. Sen ska man ju inte sticka under stolen med att lönen för en utvecklare är betydligt högre än för en grundskollärare. Tyvärr!

Vad bör man tänka på lite extra som digital nomad? 

Jag har aldrig frilansat som digital nomad så min erfarenhet är endast som anställd. Det viktigaste är att se till att allt flyter på utan problem för resten av företaget, speciellt om du är den enda som är remote. Så se till att ha koll på eventuella tidsskillnader, att internet funkar och har bra hastighet för videomöten och så vidare. Se till att du har sparat allt ditt jobb i någon molntjänst om något händer med din dator! Det finns coworking-ställen över hela världen där man kan träffa nya vänner och jobbkontakter. Det kan lätt bli ensamt annars. (När Corona är över! For now – håll avstånd)

Om du ska resa till ett nytt ställe, se till att du har några dagar ledigt, tex en helg, där du hinner komma på plats osv. Researcha innan så du vet så mycket du kan om stället.

Vad har du för tips till andra som är nyfikna på programmering och att jobba mer rörligt? 

Om du är nyfiken på programmering – testa! Hoppa med i nätverk som Tjejer Kodar eller liknande och våga tillsammans med andra. Var stolt och visa upp vad du byggt, även om det känns som att det är alldeles för basic så är det stort och nytt för dig. Jobba på din digitala identitet. I nuläget bör det vara lättare att övertala din nuvarande chef om att få jobba hemifrån, eftersom alla som kan bör göra det. Annars är det en grej att ta upp som krav vid rekrytering eller kanske nästa löneförhandling?

Visa att det går lika bra att sköta ditt jobb på distans. Vill du testa att jobba från till exempel ett nytt land, börja med att åka till ett ställe där du varit innan. Då vet du lite mer om hur saker fungerar där!

Tjejer Kodar är ett initiativ organiserat av Technigo AB.
Org. nr 559051-8030, Asogatan 122, 116 24 Stockholm


© Tjejer Kodar