21 mars 2022

Portfoliopaniken – så blir du av med den!


kvinna skriver i anteckningsblock
Tjejer Kodar

by Emma Waern

Jag går en utbildning för att byta bransch och ska börja jobba inom UX-design om drygt ett år. Innan dess ska jag landa en rolig och lärorik praktikplats – men jag har ingen portfolio… än. Jag lider litegrann av “portfoliopanik”. Jag har börjat bygga på min portfolio både en, två och många gånger den senaste tiden. Det är svårt och det tar mycket tid! En heldags jobb med ett visst koncept förkastar jag ofta till förmån för en ny, annan idé, som säkert kommer bli mycket mycket bättre. Eller? 

 

Konkretisera vad det är du gör

Som sagt är jag långt ifrån färdig med min portfolio. Just nu finns ett antal utkast och jag vet inte riktigt hur det ska gå att få ihop det hela… Men några saker som jag har märkt hjälper mig hålla motivationen uppe är att sätta upp mål för mig själv. En formel som jag flitigt använt mig av när jag coachat andra är SMART. 

Alltså, ditt mål ska vara:

  • Specifikt (t.ex. lägga till projekt X i portfolion)
  • Mätbart (1 projekt)
  • Accepterat (det känns okej)
  • Realistiskt (rimligt och genomförbart)
  • Tidssatt (t.ex deadline kl 16)

Om det går att checka av parametrarna ovan ökar chanserna att du når dina mål. Små delmål är dessutom rätt sköna att bocka av, eller hur? Det är användbart på många olika områden i livet.

 

Var agil och se feedback som en gåva


Enligt den agila metoden är det bra att tidigt i utvecklingsfasen testa (t.ex. en prototyp) och be om feedback. Men du vill kanske inte testa om din portfolio fungerar på en arbetsgivare, för om den inte gör det så kan du ha bränt den bron, så att säga… Fråga någon du har förtroende för, som du vet vill dig väl, om hen kan ta en titt och ge sina synpunkter. Be personen att vara ärlig, och framför allt, lyssna och ta till dig av kritiken. Gå inte i försvar eller försök förklara hur du egentligen menar, då är det helt poänglöst med feedback. 

 

Vad kommer först när du söker jobb – din portfolio eller den person som är du?


Jag har en hypotes som säger att den som tar emot en portfolio eller ett CV snabbt vill få en överblick för att kunna avgöra om personen verkar vettig. Ditt CV säger något om vem du är eftersom det talar om vad du hittills har gjort. Men det är inte ditt CV som blir erbjudet ett jobb – det är såklart du! På samma sätt kan din portfolio visa hur du jobbar som designer men vem du är måste upplevas genom att träffa dig. Om du först söker kontakt med företaget du är intresserad av och gör ett trevligt intryck så kommer de troligtvis inte avfärda dig för att din portfolio inte är helt perfekt. 

 

 

Du blir aldrig färdig!


Din portfolio kommer aldrig att bli färdig utan den fortsätter att utvecklas med dig. Kanske kommer du att blicka tillbaka på gamla grejer som gjorts i början av din karriär senare och känna nostalgi, stolthet eller skam. Eller alltihop.

 

“Du blir aldrig färdig, och det är som det skall.” 

 

(Ur Tomas Tranströmers dikt Romerska Bågar: https://www.lyrikline.org/en/poems/romanska-bagar-7605

Tack, Tomas, för de underbart trösterika orden! Jag blir aldrig färdig med min portfolio, och det är helt i sin ordning.

Min portfolios omslag med ett foto av mig och en pratbubbla.
Förstasidan av min portfolio som den ser ut idag. Hur den ser ut imorgon vet ingen.

 

  • Mallar – Här finns ett bra verktyg med mallar för portfolio för UX:are.
  • Tutorial i Figma med Unn Swanström   – Din portfolio kan vara en prototyp som du bygger i t.ex. Figma.
  • DesignkritikMer om feedback och specifikt designkritik enligt Antrop (tjänstedesign- och UX-byrå).


Har du en portfolio? Hur var det att bygga den? Skriv till oss på hello@tjejerkodar.se och berätta!

Tjejer Kodar är ett initiativ organiserat av Technigo AB.
Org. nr 559051-8030, Asogatan 122, 116 24 Stockholm


© Tjejer Kodar