22 augusti 2022

Sofies 6 bästa tips för evigt lärande


Tjejer Kodar

by tjejerkodar

Vem är det som styr ditt fordon?

Denna fråga får du gärna ha med dig i bakhuvudet, jag återkommer till den i slutet av inlägget. Jag vill börja med att presentera mig för dig och tacka dig för att du tar dig tiden att läsa detta. Mitt namn är Sofie Knutas och jag arbetar inom tech på Svenska Spel. Min titel är teknisk projektledare men jag har flera roller som domänkoordinator, testare och teamcoach i ett team som utvecklar interna stödsystem som exempelvis ärendesystem. Jag bor tillsammans med min man, våra tre barn och vår Flatcoated retrievervalp på Gotland, Visby.

Jag vill fortsätta inlägget med att du ägnar någon minut till att tänka igenom svaret på följande fråga:

Varför är ett evigt lärande viktigt?

Frågan har många svar, men ett av de svaren är, för att du är det viktigaste du har och för att du har ansvaret för ditt eget varumärke. Du har all möjlighet att bli ditt bästa jag om du vågar fråga dig själv vem du vill vara och tänker ut en väg framåt för att ta dig dit stegvis. Det varumärke du är, behöver vårdas kontinuerligt för att fortsätta vara attraktiv på arbetsmarknaden.

 

Här kommer mina 6 bästa tips till evigt lärande:

1. Kontinuitet

Inhämta kunskap kontinuerligt. Det blir mindre jobb om du lär dig en mindre mängd oftare, än om du lär dig mer sällan. Har du en fastighet så känner du säkert igen att det är bättre med mindre löpande förbättringsområden, än att vänta tills det blir ett stort renoveringsbehov.

2. Investera i dig själv

Sverige är fantastiskt i och med att utbildningar via högskola är gratis. Utnyttja den förmånen i ditt lärande. Eller gör som jag och hoppa på ett bootcamp hos Technigo – Tjejer kodar. Just nu läser jag bootcampet datadriven UX-design. Det är riktigt lärorikt och utvecklande. Ett extra plus är att det går att kombinera med arbete. Det finns även andra intressanta tech-bootcamps hos dem att tillgå.

3. Poddar

Upptäck poddarnas utbud. Jag älskar poddar! Det är perfekt när man är på väg någonstans eller gör vardagssysslor. Två av mina favoritpoddar är NN/g UX podcast och Agilpodden.

4. Böcker

Biblioteket är ett av mina favoritställen att besöka. Tänk att vi har fri tillgång till att låna böcker, det är fantastiskt! Ett tag hade vi en bokklubb för teamcoacher på jobbet. Där diskuterade vi kapitel från en vald bok som vi hade läst. Ofta läser vi samma sak, men kan uppfatta innehållet olika. Det ger ett mervärde och boken får en ytterligare färgnyans efter diskussioner tillsammans.

5. Forum & Nätverk

Gå med i forum och nätverka med andra som har samma roll eller intresse som du. Att byta erfarenhet med varandra är utvecklande och givande. Att diskutera med andra som kanske inte tänker eller tycker likadant som dig skapar ofta empati och erfarenhet. Du kan till exempel gå med i Tjejer kodars Slack-community här. 

6. Våga göra fel

Ofta är det våra misstag vi lär oss mest av. Dela gärna med dig av dina och ta del av andras. Att lära av varandra är utvecklande och lärorikt. Att jobba vid ett företag som värderar dig och ett evigt lärande är viktigt. Jag har turen att ha en arbetsgivare som Svenska Spel som ser sina medarbetare som tillgångar som är värda att satsa på.

För att återvänta till frågan…

”Vem är det som styr ditt fordon”, så vill jag skicka med en sista grej för att belysa vikten av att det är du som gör dina vägval. Det kan kännas smickrande att bli tillfrågad om ett nytt uppdrag eller bara hänga på dit vinden för dig, men om det får dig att hamna på fel slutdestination, utifrån vad du egentligen vill, så kanske inte uppdraget är rätt för dig. Så gör dig själv en tjänst och ta dig tid att reflektera över vart du är på väg. För vem vill sitta i baksätet på livets resa?

Lycka till med din resa! Har du reflektioner eller tankar, så connecta gärna med mig på LinkedIn och skriv dina tankar där .

Tjejer Kodar är ett initiativ organiserat av Technigo AB.
Org. nr 559051-8030, Asogatan 122, 116 24 Stockholm


© Tjejer Kodar