12 juli 2020

Intervju med tech-rekryteraren Tora från Svenska Spel


Tora står bland buskar och ler mot kameran
Tjejer Kodar

by tjejerkodar

Hej Tora!  Hur ska man tänka kring titlar – inom IT och tech finns det många varianter och ibland känns det som att många företag skapat sina egna titlar?  

Det kan verkligen vara en djungel när man kollar på olika roller inom IT. Mitt tips är att fokusera mer på vad som står i annonsbeskrivningen än vad det är för titel. Titlar kan betyda olika på olika företag, så kika istället på vad det är för kvalifikationer och hur de beskriver arbetsuppgifterna. Då brukar man lättare kunna utläsa om det är rätt roll för just dig!  

Hur viktigt är det att man har exakt den utbildning som efterfrågas?  

Jag skulle inte stirra mig blind på utbildningen som efterfrågas. Det finns inget rätt eller fel sätt att lära sig programmera och idag finns det mängder av utbildningar och kurser som inte medför en akademisk examen men som ändå kan ge en bra grund för att söka ditt första jobb inom tech. Just när det kommer till IT-rekryteringar skulle jag säga att kompetensen styr mycket mer än specifika utbildningar. Tryck på vad du kan och hur du använder den kompetensen i ditt yrke, det kommer man långt på. Viktigt att komma ihåg är också att vi förväntar oss inte att alla kandidater ska kunna allt när vi anställer, det finns självklart en förståelse att man är ny och att man kommer lära sig under tiden som man arbetar.  

Har du några tips till någon som är intresserad av en karriär inom tech? 

Det viktigaste som jag lärde mig när jag var ny i techbranschen är att en karriär inom IT är för alla. Precis som vilken profession som helst behöver man lära sig och man kommer utvecklas inom sitt område, men man behöver inga speciella förkunskaper eller fritidsintressen för att bli bra på att programmera. Och det är aldrig för sent att börja!   

Våga fråga, våga testa, våga gör fel. Är du nyfiken på en karriär inom tech, sök upp en person med ditt drömjobb på LinkedIn och be om tips – det gör bara folk smickrade. Och till sist, ta kontakt med en rekryterare för att bolla potentiella karriärvägar. Specificera dina kunskaper samt vart du vill i framtiden och en rekryterare kan hjälpa dig att antingen hitta spännande roller som passar din kompetens eller ge tips på vad du behöver komplettera med för att kunna söka vissa roller framöver.  

 

 Kolla in vad en Testare och BI-utvecklare är och vad dem sysslar med

Sofie, BI-utvecklare på Svenska Spel

Jag tog en chansning för sex år sedan och hoppade på en utbildning som jag blev rekommenderad. Den hette kort och gott ”BI-utvecklare” (BI = Business Intelligence) och var en IT-utbildning. Jag har aldrig vart särskilt IT-intresserad men jag tyckte att det lät så pass spännande att jag valde att chansa, vilket jag är så tacksam för idag då jag älskade det från start.

En BI-utvecklares uppgift är att se verksamhetens behov och leverera rätt data, på rätt sätt, vid rätt tid, till rätt person, för att rätt beslut ska kunna tas. Så min uppgift är att verksamhetens beslut ska kunna tas på insikt av data och inte från magkänsla. Så man kan säga att vi jobbar med att hämta data ur en databas och visualisera den datan i ett BI-verktyg som t.ex. Tableau, Power BI och QlikSense, för att nämna några.

 


Pernilla, Testare på Svenska Spel

Vi testare är de som godkänner releaserna för produktionssättning. Mycket av mitt jobb handlar om att spela våra spel i testsystem med låtsaspengar (och tyvärr är alla vinster då också låtsasvinster…). När vi spelar har vi ofta en extra konsol öppen i webbläsaren för att skicka med felkoder till utvecklaren om vi upptäcker någonting som måste ses över. Vi kan också använda ett internt byggt system för att tvinga fram anrop och fel, allt för att vi ska vara säkra på hur spelet agerar vid olika händelser. 

Du kan jobba med test utan att koda men du kan också koda automatiska tester. Jag vågar LOVA att du alltid har nytta av en kurs i programmering även om du sedan inte kommer att programmera dagligen! Det är lärorikt och fortsätter du sedan inom tekniska jobb så har du ökad förståelse för utvecklarna.

Jag läste språkvetenskap på universitetet men gick sen över till språk och datorer och programmering. Mitt första jobb på Svenska Spel var som webbassistent och hittade rätt snart jobbet som testare.

 

Tjejer Kodar är ett initiativ organiserat av Technigo AB.
Org. nr 559051-8030, Asogatan 122, 116 24 Stockholm


© Tjejer Kodar