3 december 2020

6 tips för dig som är ny i JavaScript


Tjejer Kodar

by tjejerkodar

Vanessa jobbade tidigare som kock och bestämde sig för att byta yrke till programmerare. Hon är idag student på Technigos boot camp och delar här med sig av sina bästa tips till dig som är ny i JavaScript, från en nybörjare till en annan:

1.Ge dig själv tid

Att bygga upp det logiska tänkandet och problemlösandet tar tid – öva och repetera mycket!

 

2. Fundera på vad det är programmet ska göra eller vad resultatet ska bli innan du börjar koda.

Jag tar mig alltid tid att förstå uppgiften ordenligt innan jag börjar skriva min kod: om X är resultatet jag ska få, vilka steg kan jag ta eller hur kan jag använda JavaScript som ett verktyg att komma dit? Kanske har jag redan kunskapen om det, eller så måste jag göra mer research på de rekommenderade bitarna för att klara av att lösa det. Detta är nog min favoritdel i processen, att bestämma logiken bakom min funktion.

 

3. Lär dig att skriva bra frågor

Google är utvecklarnas bästa vän. Jag hör ofta  från erfarna utvecklare att googling är något de gör dagligen  så bli bra på det! Försök att lära dig rätt terminologi så att du kan få mer exakta svar.

 

4. Ta del av ett community: Du är inte ensam! 

Du är inte ensam om att lära dig att koda, hitta andra kodkompisar och ta hjälp av varandra! Du kan till exempel gå med i Tjejer Kodars Slack-kanal.

 

5. Kolla in och utvärdera andras kod/ få din kod utvärderad

Att göra så kallade “code reviews” på någon annans kod är så berikande, likaså att få din egen kod ögnad igenom av någon annan. Då får du även chansen att förklara din kod för någon annan vilket är extremt lärorikt.

 

6. Titta tillbaka på gammal kod och klappa dig själv på ryggen! 

Det är svårt att se vilken process man har gjort, ett tips är därför att gå tillbaka till gamla projekt eller uppgifter som du har gjort och inse hur långt du har kommit.

Tjejer Kodar är ett initiativ organiserat av Technigo AB.
Org. nr 559051-8030, Asogatan 122, 116 24 Stockholm


© Tjejer Kodar