6 september 2023

En intervju med Tora Matsson – rekryterare på Svenska Spel


Tjejer Kodar

by Tjejer Kodar


Är du jobbsökande eller funderar på att byta karriär? Kanske är du nervös inför löneförhandlingen som kan komma med detta? Då har du hamnat rätt! Vi på Tjejer Kodar har träffat Tora Matsson som arbetar som rekryterare på Svenska Spel! 🥳 Nu har hon samlat sina bästa tips för dig som går i tankarna på att byta jobb!


Tora, berätta om dig och din yrkesresa!

Jag jobbar som Talent Acquisition Partner och spenderar mina dagar med att både jobba och stötta upp i våra rekryteringar, men även utveckla Svenska Spel som arbetsgivare för att vi ska vara en arbetsplats där våra medarbetare trivs och kan utvecklas.

Jag har studerat till att bli personalvetare och när jag tog examen insåg jag ganska snabbt att jag brinner för rekrytering och hur vi kan hitta den perfekta matchen mellan en kandidat och ett team. Vi pratar ofta om att hitta “den bästa talangen”, men vad som är bäst för oss kanske inte är bäst för ett annat företag och det tycker jag är himla intressant och spännande. I slutändan handlar det om att ta tillvara och utveckla våra medarbetares potential och kompetens och det har också varit den röda tråden genom mitt arbetsliv hittills.


Vad tycker du är det bästa med ditt jobb?

Svenska Spel är en väldigt rolig arbetsgivare, då det dels finns en hög tillit till medarbetaren, men också att nya idéer möts med positivitet. Vi testar och ser vad som händer och är inte rädda för att göra fel. Som medarbetare på Svenska Spel får du väldigt mycket förtroende för att testa och utforska nya saker. Det är även fantastiskt kul att träffa så många människor som jag gör i min vardag och att få vara en så stor del av alla som börjar jobba hos oss.


Som rekryterare, har du några tips till någon som är jobbsökande?

💥 1. Våga sök och våga ta kontakt! Bli inte skrämd för en kravprofil eller för att få ett nej.
💥 2. Tydlighet, tänk att personen som ska läsa ditt CV inte har någon aning om vem du är. Tänk: hur kan jag utveckla mitt CV och vara så tydlig som möjligt?
💥 3. Skicka med en portfolio eller visa konkreta exempel på dina kunskaper. Har du gått Börja Koda-kursen, ja men skicka med det då!

“Våga sök!”


Söker ni på Svenska Spel medarbetare just nu?

Det enkla svaret är att vi alltid söker efter ny kompetens. Vi är en stor arbetsplats så vi har alltid någon ledig tjänst ute. Sen kan det skilja sig både inom vilka områden och i senioritet. Är man nyfiken listar vi alla våra lediga tjänster på vår karriärsida https://career.svenskaspel.se/ där finns också en funktion där det går att connecta med oss för att få notis när jobb man är intresserad av publiceras. 

Just nu söker vi faktiskt efter en Systemutvecklare till ett superroligt team. För några år sedan var jag med och rekryterade en tjej från Technigo som är systerorganisation till Tjejer Kodar till just det här teamet, så den vi anställer kommer att bli kollega med henne.Har du tips inför löneförhandlingar? Vad ska man tänka på?

Jag får jättemycket frågor om det här, både i mitt jobb men också från vänner som har många funderingar. Så jag förstår att det är en fråga som väcker stor nyfikenhet. Många önskar en större transparens kring ingångslöner och jag kan verkligen förstå att det kan kännas som en djungel när man ska ta sitt första jobb och inte har så mycket att jämföra med. Jag tycker det är jätteviktigt att vi får den lönen vi förtjänar och jag tycker också det är bra att vi börjar prata mer lön. 

Det händer så otroligt mycket inom tech och IT och det gäller även lönerna, ju mer eftertraktad kompetensen blir så kommer det också avspegla lönesättningen. Det gäller inte minst oss på Svenska Spel där ingångslönerna för en Systemutvecklare har ökat bara under tiden jag har jobbat här. 

Det är alltid svårt att prata i exakta siffror för en ingångslön kan skilja sig väldigt mycket beroende på vad du har för kompetens och erfarenhet sen tidigare. Men något viktigt som jag vill skicka med är att stirra dig inte blind på siffrorna på lönen utan kolla på hela erbjudandet. Ingår tjänstepension, hur ser förmånerna ut och finns det andra saker i avtalet som är viktigt för just dig? Vi på Svenska Spel har till exempel en förmån som vi kallar “personlig pott” där varje medarbetare får 10 000 kr per år att spendera på i princip vad vi vill. Vi tror att våra medarbetare vet bäst hur de vill nyttja sitt förmånspaket för att göra livet lite enklare, potten kan till exempel användas till matkasse, säsongskort till favoritlaget, en ny cykel eller som jag som i år använde min pott till flytthjälp och renovering – det är helt enkelt upp till dig att själv välja.  Detta är dessutom utöver friskvårdsbidrag som vi såklart också har. Sen har vi också förkortad arbetstid så vi arbetar 36,75 h istället för 40 h i veckan. För mig är det jätte värdefulla förmåner, men det är ju väldigt individuellt så kolla upp och tänk ut vad som är viktigt för just dig. Men om jag ska skicka med något konkret så skulle jag säga att:

💥 1. Prata med chefen kring hur de jobbar med lönesättningen. Om du går in på en ingångslön, finns det utrymme att löneförhandla igen när du fått mer erfarenhet? Sen vet jag att det är vanligt hos vissa arbetsgivare att man får en lön när man börjar och sen höjs den efter 6 månader. Vi arbetar inte så på Svenska Spel, för oss är det en självklarhet att man är ny och vi är medvetna att alla kräver sin introduktion oavsett om man är nyexad eller har jobbat i 10 år. Så se till att få rätt lön från början.

💥 2. Kommer du direkt från skolan har du säkert klasskompisar som är i samma sits som dig själv. Om möjligt försök höra runt lite grann och se så att ditt erbjudande matchar med vad andra får. Men glöm inte bort helheten som jag nämnde tidigare. Det går också att kolla med fackförbund som brukar ha listor på ingångslöner. Det man ska ha i åtanke där är att det är ett snitt för alla deras medlemmar så det kan ge en indikation över hur det ser ut, men det är inget facit på att det är där ingångslönerna ligger. Som sagt, vissa kan gå in högre på grund av kompetens som du kanske inte har med dig, eller vice versa. 

💥 3. Våga förhandla. Min sambo sa till mig att man ska ta i så att man skäms, och där tror jag faktiskt att vi tjejer har lite att lära. Du har alltid rätt att uttrycka vad dina förväntningar ligger, sen ska man vara beredd på att det kanske inte alltid är där man hamnar när det är slutförhandlat. Men har man kommit till slutskedet i en rekryteringsprocess så kan du vara trygg i att arbetsgivaren ser potential i dig och vill anställa dig och då brukar det också finnas utrymme för att ha en bra dialog kring förväntningarna på lön. Det viktigaste är att när ni är överens att du får en lön som känns bra för dig.


Är du nyfiken att veta mer om Svenska spel? Kika in deras webbsida 👈

Tjejer Kodar är ett initiativ organiserat av Technigo AB.
Org. nr 559051-8030, Asogatan 122, 116 24 Stockholm


© Tjejer Kodar