6 december 2020

Tips på hur du landar ett jobb inom tech med rekryteraren Tora


Tora vinkar glatt mot kameran
Tjejer Kodar

by tjejerkodar

– i samarbete med Svenska Spel – 

 

För många av er är jag säkert ett nytt ansikte, men för er som hängt med ett tag finns det kanske någon som känner igen mig . Jag heter Tora och jobbar som rekryterare på Svenska Spel och har tidigare deltagit på lite olika saker hos Tjejer kodar, bland annat en Fatta tech-frukost där jag pratade om just rekrytering och hur du landar ditt drömjobb. Jag tänkte fortsätta på det spåret och besvara de vanligaste frågorna som jag får i mitt jobb:  

 

Jag är ny i IT-branschen och precis gått en 12 veckors intensivkurs inom systemutveckling. Kan jag söka jobb hos er?  

Ja, självklart! Vi har faktiskt flera tjejer från Tjejer kodar/Technigo som vi anställt senaste året. Beroende på vad det är för jobb söker vi olika kompetenser och har du erfarenhet från andra branscher kan det också vara väldigt meriterande. Vi förväntar oss inte att våra juniora medarbetare ska kunna allt när de börjar utan din första tid kommer bestå av introduktion där du också kommer lära dig en massa saker. Visa att du har förståelse för tekniken och ett intresse att lära dig mer, det kommer du långt på.  

 

Hjälp! Skriva CV?! Hur gör jag?  

CV:t är såklart viktigt då det är där du presenterar din erfarenhet och kompetens. Tänk på att ta med det som är relevant för tjänsten du söker. Lista programmeringsspråk, verktyg och system du behärskar och utveckla HUR du jobbat med de olika sakerna. Tänk på att en person som aldrig träffat dig ska kunna få en uppfattning om din kompetens genom att läsa CV:t. Med andra ord, var övertydlig! Är CV-skrivning inte din grej? Vi har många kandidater som söker med sin Linkedinprofil och det går exakt lika bra, så håll den uppdaterad.  

Jobbar ni med kodtester och hur funkar det? 

Ja, vi jobbar med lite olika tester i rekryteringsprocessen. Just kodtester använder vi främst för lite mer juniora roller. Det du ska tänka på är att läsa instruktionerna noga så du är helt säker på vad som ska göras. Känner du sig osäker finns det många bra kodutmaningar på nätet och Svenska Spel har tagit fram olika kodutmaningar tillsammans med Tjejer kodar som kan vara jättebra att öva på innan du startar det riktiga kodtestet. När det är dags att gå igenom resultatet för ett kodtest tar vi alltid hjälp av en systemutvecklare, då är det inte alltid antal rätt som är det viktigaste utan vi tittar framför allt på hur du har tagit dig an uppgiften och hur du skriver din kod. 

 

 ⚡️Fem snabba ⚡️

Bild i CV:et? Gör som du vill – men det är inget som kommer påverka hur vi läser din ansökan. 

Glapp i CV:et? Känns det viktigt för dig att förklara, skriv en kort rad t.ex “mellan 2020-2021 vad jag föräldraledig eller backpackade i Asien”. Annars kan du också strunta i det. Har du rätt kompetens i övrigt och vi undrar kommer vi såklart fråga om det. 

Ska jag ta med alla jobb jag någonsin haft? Nej. Om du söker ett jobb inom IT kanske inte din erfarenhet som jordgubbsförsäljare i högstadier är superrelevant, då kan du skippa det. Men känner du att du fått nån erfarenhet från en tjänst som du vill lyfta ska du såklart ta med det. 

Personligt brev? Frivilligt, men oftast inte nödvändigt då vi gör vårt urval på kompetens. 

Bästa tips inför intervjun? Läs annonsen, tänk ut exempel på situationer som nämns i den. Var dig själv våga ställ fler frågor! Det är lika mycket du som ska hitta ditt drömjobb som vi ska hitta vår drömkollega. 

 

 

Lycka till nu, och glöm inte att kolla in våra lediga jobb på Svenska Spel 

Har du fler frågor kring rekrytering som du vill ha besvarade? Connecta med mig på LinkedIn och skriv din fråga där  . 

Tjejer Kodar är ett initiativ organiserat av Technigo AB.
Org. nr 559051-8030, Asogatan 122, 116 24 Stockholm


© Tjejer Kodar